Factcheck: nee, dit zijn geen Palestijnen maar slachtoffers van een overstroming in Jemen
Op sociale media circuleert een beeld van de lichamen van een vrouw en haar kind omgeven door modder. Volgens sommige socialemediagebruikers zou het om een Palestijns slachtoffer gaan van de oorlog in Gaza. Dat klopt niet. De vrouw en haar kind stierven tijdens de recente overstromingen in het noorden van Jemen.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op sociale media circuleert een foto van twee lichamen die omgeven zijn door modder. Volgens socialemediagebruikers gaat het om slachtoffers van de oorlog die Israël in Gaza voert. ‘Wie stopt de moorddadige Israëlische slachtpartijen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever? Dit kan en mag niet langer doorgaan’, schrijft een Nederlandstalig X-account bij de bewuste foto.
Anderen op sociale media denken dan weer dat de foto in Jemen genomen werd. ‘Een moeder die haar leven gaf in een poging om haar kind te redden’, schrijft iemand op X. ‘Het getroffen Jemen’, schrijft iemand anders bij de foto op X.
Maar wat toont de foto juist? En is het beeld nu in Palestina of toch in Jemen genomen?
Overstromingen in Noord-Jemen
We geven de afbeelding in op Google Lens. Zo proberen we te achterhalen waar de foto vandaan komt.
De foto staat bij een artikel van de nieuwssite Yemn Now. ‘Getuigenis: Een overleden Jemenitische vrouw werd gevonden terwijl ze haar baby in de armen nam onder het puin van haar huis, dat instortte als gevolg van de overstromingen in Noord-Jemen’, luidt de Arabische titel. Er staat geen bronvermelding bij, maar volgens de auteur van het artikel zou het beeld verspreid zijn via sociale media.
In het artikel van Yemn Now lezen we dat de moeder en haar baby zijn overleden in het Milhan-district van de regio Al Mahwit in het noorden van Jemen. De instorting was het gevolg van de aanhoudende regenval en de explosie van twee dammen.
We gaan op zoek naar informatie over de overstroming op Reliefweb, een site van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) dat informatie geeft over rampen. Daar lezen we dat er tijdens de avond van 27 augustus inderdaad overstromingen plaatsvonden in Jemen.
Via Google Lens komen we bij een artikel terecht dat nog andere foto’s van de overleden moeder en kind bevat. Ook dit artikel situeert het beeld in Milhan en schrijft hun dood toe aan de overstromingen en bijhorende aardverschuivingen. Op YouTube is een video te vinden die omstaanders toont die de vrouw en het kind proberen op te graven.
Conclusie
– Op sociale media circuleert een beeld van de lichamen van een vrouw en haar kind omgeven door modder. Volgens sommige socialemediagebruikers zou het om een Palestijns slachtoffer gaan van de oorlog in Gaza.
– Dat klopt niet. De vrouw en haar kind stierven tijdens de recente overstromingen in het noorden van Jemen.
– We beoordelen de stelling dus als onwaar.
Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 31 augustus 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.