Factcheck: nee, dit zijn geen Libanese burgers die de dood van Hezbollah-leider Nasrallah vieren
Op sociale media wordt een video gedeeld waarin we Libanezen zouden zien die de dood vieren van Hassan Nasrallah, de Hezbollah-leider die op 27 september om het leven kwam bij een Israëlisch luchtbombardement op Beiroet. Dat klopt niet. Het bewuste filmpje werd al in 2020 op TikTok geplaatst en heeft dus niets te maken met de recente aanvallen van het Israëlische leger op Hezbollah-doelwitten.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Bij deCheckers kwam een vraag binnen over onderstaand bericht op X. Het werd gepost op 28 september en is sindsdien 1,8 miljoen keer bekeken.
Het bericht bevat een video van 32 seconden waarin we twee jonge vrouwen zien die vrolijk zingen in het Arabisch. Op de achtergrond zwaait een uitgelaten menigte met Libanese vlaggen.
‘Ook Libanese burgers vieren de ‘kotletificatie’ van de tiran Nasrallah. Dik verdiend! De hele nacht feest’, luidt het bijschrift bij de video, die ook op Facebook circuleert, met een soortgelijke claim erbij.
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood in een Israëlisch luchtbombardement op Beiroet op 27 september 2024.
Volgens het bijschrift bij de video zouden we dus Libanese burgers zien die de dood van Nasrallah vieren. Maar klopt dat ook?
Neen. Zoals de reacties en de Community Notes bij het X-bericht al aangeven, gaat het om een oude video. Hij werd al op 19 januari 2020 online geplaatst, op het TikTokaccount k.reem.
Datzelfde account postte op 29 september 2024 een bericht waarin de auteur zegt dat haar video uit zijn context is gehaald en onterecht in verband wordt gebracht met recente gebeurtenissen. ‘Ze hebben een heel oude video van mij uit 2020 gebruikt, met de claim erbij dat je in het filmpje mij en mijn vrienden zou zien, terwijl we de moord op een politieke figuur zouden vieren. De video is oud, hij werd gemaakt tijdens de Libanese revolutie, en ik woon op dit moment niet in Libanon’, schrijft de vrouw.
Het filmpje werd gemaakt tijdens de grootschalige protesten die plaatsvonden in Libanon in oktober 2019, en heeft dus niets te maken met de recente aanvallen van het Israëlische leger op Hezbollah-doelwitten. Tot die conclusie kwamen eerder ook al de factcheckers van Reuters.
Conclusie
– Op sociale media wordt een video gedeeld waarin we Libanezen zouden zien die de dood vieren van Hassan Nasrallah, de Hezbollah-leider die op 27 september om het leven kwam bij een Israëlisch luchtbombardement op Beiroet.
– Dat klopt niet. Het bewuste filmpje werd al in 2020 op TikTok geplaatst en heeft dus niets te maken met de recente aanvallen van het Israëlische leger op Hezbollah-doelwitten.
– We beoordelen de bijschriften bij de video daarom als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 2 oktober 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.