Factcheck: nee, dit zijn geen gelekte beelden van een Chinese botboerderij
Op sociale media wordt een video gedeeld die in een Chinese botfarm gemaakt zou zijn. Dat klopt niet. De beelden werden gemaakt als reclame voor een Vietnamees IT-bedrijf.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 30 juni publiceren verschillende X-gebruikers een video die gemaakt zou zijn in een Chinese ‘botfarm’, een trollenboerderij. Op de beelden zien we hoe een laptop verbonden is aan verschillende smartphones.
Een botfarm is een verzameling van nepaccounts die op een geautomatiseerde manier bepaalde taken uitvoeren. In tegenstelling tot bij zogenaamde clickfarms is daarvoor geen menselijke tussenkomst nodig. Zulke trollenboerderijen worden meestal ingezet om het publieke debat te beïnvloeden. Zo gaf Jevgeni Prigozjin, de inmiddels overleden leider van de Russische paramilitaire groep Wagner, in 2023 toe dat hij een trollenboerderij had opgezet om de Amerikaanse verkiezingen van 2020 te beïnvloeden.
‘Wees niet onder de indruk van cijfers op sociale media’, lezen we in het bijschrift. ‘Dit zijn gelekte beelden van een Chinese botboerderij die viraal gaat.’
De beelden circuleren ook op Telegram, Facebook en TikTok. Ook anderstalige X-accounts delen de beelden.
Zijn dit echt gelekte beelden van een Chinese botboerderij?
We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens en Tineye. Zo komen we terecht op een Facebookpost van het Vietnamese IT-bedrijf MIN Software, gepost op 30 juni. Daarin lezen we dat de video al eerder circuleerde, en dat verschillende claims die erbij werden gemaakt fake news waren.
De factcheckers van persagentschap Reuters namen via Facebook Messenger contact op met het bedrijf. In een verklaring meldde het bedrijf het volgende: ‘Wij zijn een leverancier van automatiseringssoftware voor het plaatsen van marketingsposts op Facebook. De video in de link is een afbeelding van onze software die wordt getest zodat klanten die kunnen zien.’ Het bedrijf had de video oorspronkelijk op zijn sociale media geplaatst, maar heeft de video ondertussen verwijderd.
Conclusie
– Op sociale media wordt een video gedeeld die in een Chinese botfarm gemaakt zou zijn.
– Dat klopt niet. De beelden werden gemaakt als reclame voor een Vietnamees IT-bedrijf.
– We beoordelen de stelling dan ook als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 16 juli 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.