Factcheck: nee, dit is geen recente video van een schermutseling met de Britse premier Keir Starmer

Lotte Lambrecht

Online circuleert een videofragment van de Britse premier Keir Starmer, die door een groep omstanders wordt belaagd. Volgens socialemediagebruikers gaat het om recent beeldmateriaal, en toont de video hoe onpopulair de Britse premier nu al is. Maar het beeldmateriaal dateert uit 2022. Starmer was toen nog geen premier.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 4 september retweet de Nederlandse opiniemaker Joost Niemoller een video waarin de Britse premier Keir Starmer belaagd wordt door een groep omstanders. ‘Maakte ooit een premier zich zo snel gehaat bij het volk als de Britse Marxist Starmer? Hij is zijn leven niet meer zeker als hij zich op straat begeeft, blijkt uit deze beelden. “Verrader”’, schrijft Niemoller in het bijschrift.

Screenshot X

Andere Nederlandstalige X-gebruikers nemen de video over.

Starmer werd op 5 juli de nieuwe Britse premier, nadat zijn Labour-partij op 4 juli de Britse verkiezingen gewonnen had. 

Toont deze video hoe de kersverse premier lastiggevallen wordt op straat?

Oud beeldmateriaal

We nemen enkele screenshots van de beelden, die afkomstig lijken van de Britse tabloid The Sun, en laden die op bij Google Lens, maar dat levert niets op. 

Daarna googelen we ‘Keir Starmer heckled’, en zo komen we terecht op een artikel uit 2022 van de Britse nieuwszender ITV. In het artikel is ook een video opgenomen, die soortgelijke beelden toont als de video uit de tweet. We herkennen bijvoorbeeld de bodyguard die links van Starmer wandelt (rood kader) en de lantaarnpaal (geel kader).

Screenshot X/Screenshot ITV
Screenshot X/Screenshot ITV

In het artikel, gepubliceerd op 7 februari 2022, lezen we dat Starmer belaagd werd omdat de toenmalige Britse premier Boris Johnson hem ervan beschuldigd had Jimmy Savile te hebben beschermd. Savile was een bekende BBC-presentator, na zijn overlijden kwam naar boven dat hij honderden mensen had misbruikt. Johnson maakte de beschuldigingen tijdens een parlementaire zitting en werd fel bekritiseerd om zijn uitspraken. 
Ondertussen heeft Joost Niemoller de tweet ook verwijderd.

Conclusie

– Online circuleert een videofragment van de Britse premier Keir Starmer, die door een groep omstanders wordt belaagd. Volgens socialemediagebruikers gaat het om recent beeldmateriaal, en toont de video hoe onpopulair de Britse premier nu al is.

– Maar het beeldmateriaal dateert uit 2022. Starmer was toen nog geen premier.

– We beoordelen het bijschrijft bij de video dan ook als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 6 september 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content