Factcheck: nee, dit is geen foto van Hunter Biden met minderjarige meisjes

Karin Eeckhout

Toen de Amerikaanse president Joe Biden onlangs aankondigde dat hij zijn zoon Hunter gratie zou verlenen, begon een oude foto opnieuw rond te gaan op sociale media. Op die foto is een halfnaakte man te zien, omringd met jonge meisjes. Het beeld zou zijn gelekt na een vermeende hack van het iCloud-account van Hunter Biden in 2020. Maar de foto circuleert al sinds oktober 2018 en er is geen enkel bewijs dat de man op de foto Hunter Biden zou zijn.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 2 december deelt een Nederlandstalige man op X onderstaand bericht:


In de post deelt de man een screenshot van een artikel op de Amerikaanse nieuwssite CNN, over de gratie die de Amerikaanse president Joe Biden verleent aan zijn zoon Hunter Biden.

Die laatste zou eerstdaags zijn straf vernemen in rechtszaken over belastingfraude en illegaal wapenbezit, zoals Knack eerder al uitlegde.

Joe Biden slikt belofte in en verleent zoon Hunter gratie


Naast het CNN-screenshot deelt de X-gebruiker ook een foto waarop een man in bloot bovenlijf in een zetel ligt, omringd door vijf jonge meisjes.


De foto gaat al jaren rond op het internet, onder meer op X. In juli 2022 deelden aanhangers van samenzweringstheorieën de foto op sociale media, met de claim dat het om een foto van Hunter Biden zou gaan. De foto zou zijn uitgelekt nadat het iCloud-account van Hunter Biden zou zijn gehackt. De vermeende hack zou toegang hebben verschaft tot ongeveer 450 gigabyte aan bestanden op  iPhones en iPads van Hunter Biden. 


De bewuste foto circuleerde echter al maanden voor het vermeende iCloud-lek en werd initieel gedeeld zonder de bewering dat het om Hunter Biden zou gaan. Er bestaat ook geen bewijs dat de foto de zoon van Biden toont, en evenmin zijn er gegevens die erop wijzen dat de foto afkomstig is van een vermeende hack van een iCloud-account.


In juli 2022 kwamen de Amerikaanse factcheckers van Snopes terecht op een ondertussen verwijderde thread op Reddit waarin de samenzweringsclaim over de foto wordt ontkracht. De commentaren in de Redditpost toonden aan dat de foto niet recent was uitgelekt, maar al minstens maanden eerder was gepost in een thread over een man die niet was geïdentificeerd als Hunter Biden.


Nadat Snopes zijn factcheck over de foto had gepubliceerd, ontvingen de auteurs meer informatie van een lezer die aangaf dat de foto al in oktober 2018 op 4chan was geplaatst.

Conclusie

– Toen de Amerikaanse president Joe Biden onlangs aankondigde dat hij zijn zoon Hunter gratie zou verlenen, begon een oude foto opnieuw rond te gaan op sociale media. 

– Het beeld zou zijn gelekt na een vermeende hack van het iCloud-account van Hunter Biden in 2020. Maar de foto circuleert al sinds oktober 2018 en er is geen enkel bewijs dat de man op de foto Hunter Biden zou zijn.

– We beoordelen de claim daarom als onwaar.

Bronnen


In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 5 december 2024.


Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content