Factcheck: nee, dit is geen echte foto van Lionel Messi en Jeffrey Epstein

© X

Op sociale media circuleert een beeld van de Argentijnse voetballer Lionel Messi en de investeerder en seksueel delinquent Jeffrey Epstein. Lionel Messi is een van de mensen die op sociale media in verband wordt gebracht met de zedenfeiten van Epstein. Maar de foto is nep en werd gemanipuleerd met behulp van artificiële intelligentie.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media circuleert een beeld van twee poserende mensen. Op de achtergrond zien we een eiland omgeven door azuurblauw water. Volgens de verspreiders van de beelden zien we links de Argentijnse voetballer Lionel Messi. Rechts zou de zakenman en veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein zitten.

© X

Epstein was een Amerikaans investeerder die in 2008 veroordeeld werd voor seksueel misbruik van minderjarige vrouwen. In 2019 werd hij opnieuw aangehouden voor zedenfeiten. Hij stierf een maand nadat hij daarvoor in hechtenis was genomen.

Geregeld worden andere mensen in verband gebracht met Epstein om hen in diskrediet te brengen. Zo circuleerde in januari de bewering dat Donald Trump betrokken zou zijn geweest bij het seksueel misbruik omdat hij genoemd werd in rechtsdocumenten. Volgens een factcheck van Knack was dat onwaar.

Het beeld van ‘Messi en Epstein’ werd vooral gedeeld op X (hier, hier en hier). De eerste van die posts kregen meer dan 24.000 X-gebruikers te zien. ‘De Inter Miami-speler Messi was op het eiland van Epstein’, schrijft dat account. Epstein had twee eilanden in de Caraïbische Zee, waar hij zijn slachtoffers naartoe bracht. Het beeld werd ook gedeeld op Facebook (hier, hier en hier). Op Instagram circuleert de foto al van in januari.

Maar poseerde Lionel Messi daadwerkelijk met Jeffrey Epstein? En is de foto dus bewijs dat Messi op het eiland van Epstein was?

Werd het beeld gemaakt met AI?

Het beeld lijkt gemaakt te zijn met behulp van artificiële intelligentie. De foto is wazig en de schaduwen vallen onnatuurlijk. AI-tools hebben het vaak moeilijk met schaduwen en gezichten. De rotsen op de achtergrond zien er bovendien eerder getekend uit.

We laden het beeld op in Google Lens. Zo komen we bij een factcheck van de Duitse factcheckingsite Correctiv. De auteur van de factcheck onderzocht het beeld in februari en kwam ook tot de conclusie dat het om een AI-beeld gaat.

Correctiv wijst op het feit dat de linkerwijsvinger van Messi twee keer zo dik is als de andere vingers, waarvan sommige de vingertoppen missen. AI heeft het ook vaak moeilijk met handen, en geregeld krijg je te weinig of te veel vingers te zien.

Bovendien zou Messi op het beeld een bepaalde tatoeage op zijn linkerbeen missen. Die zou volgens een Braziliaanse nieuwssite al sinds 2013 zijn been sieren. De foto zou dus voor 2013 gemaakt moeten zijn, maar Messi had toen nog geen baard en zijn haar was langer.

Die analyse van het beeld wordt bevestigd door een factcheck van de Argentijnse en Braziliaanse afdeling van het persbureau AFP. Volgens AFP werd de foto voor het eerst gedeeld op 6 januari 2024 door een X-account dat gespecialiseerd is in parodieën.

Conclusie
– Op sociale media circuleert een beeld van de Argentijnse voetballer Lionel Messi en de investeerder en seksueel delinquent Jeffrey Epstein.
– Daardoor wordt Messi, net als anderen, op sociale media in verband gebracht met de zedenfeiten van Epstein.
– Maar de foto is nep en werd gemanipuleerd met behulp van artificiële intelligentie.
– We beschouwen het beeld dan ook als onwaar.

Bronnen

In de tekst vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 7 mei 2024.

Partner Content