Factcheck: nee, deze video van een slapend meisje is niet opgenomen in Gaza
Online circuleren beelden van wat een slapend Gazaans meisje in Rafah zou zijn. Het kind zou een wees zijn. Dat klopt niet. De beelden zijn gemaakt voordat de oorlog in Gaza uitbrak. Een Iraanse influencer postte de video op 23 mei 2023.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 13 februari retweet een Nederlandstalige X-gebruiker een video waarin een slapend meisje te zien is. In het bijschrift van de originele tweet lezen we dat de video gemaakt zou zijn in de stad Rafah in de Gazastrook, aan de grens met Egypte. Naar schatting verblijven er 1,5 miljoen Gazanen in Rafah, dat gebombardeerd wordt door het Israëlische leger. Dat lezen we bij persagentschap Reuters. Op de video zelf is ook een opschrift toegevoegd. ‘Gazaanse wezen eenzaam achtergelaten’, lezen we.
Socialemediagebruikers veronderstellen dus dat we een achtergelaten Gazaans weeskind zien. De originele tweet werd ruim 4,8 miljoen keer bekeken.
Toont de video een slapend weeskind in Gaza?
We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. Zo komen we terecht op het Instagramaccount van een Iraanse influencer. Zij postte de video op 17 mei 2023.
De oorlog in Gaza brak bijna vijf maanden later uit, op 7 oktober 2023. De video werd dus al daarvoor gemaakt. De opschriften in de video van de tweet ontbreken in het origineel. Waar de oorspronkelijke video opgenomen is, konden we niet achterhalen.
Ook de factcheckers van Reuters checkten de video en kwamen tot dezelfde conclusie. Ze namen contact op met de vrouw, maar kregen geen antwoord.
Conclusie
– Online circuleren videobeelden van een slapend meisje dat zich volgens het bijschrift vandaag in de Gazaanse stad Rafah zou bevinden.
– Dat klopt niet.
– De beelden zijn gemaakt voordat de oorlog in Gaza uitbrak. Een Iraanse influencer postte de video op 23 mei 2023.
– We beoordelen de stelling dat het om een recente video uit Gaza gaat als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 22 februari 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.