Factcheck: nee, deze video toont niet hoe een man stembiljetten voor Trump vernietigt
Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe een man stembiljetten voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump vernietigt. Maar de video is in scène gezet en maakt deel uit van een Russische desinformatiecampagne.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op sociale media wordt een video gedeeld waarin te zien zou zijn hoe iemand stembiljetten voor de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump verscheurt. Op de enveloppen staat ‘Officiële enveloppe voor terugzending stembiljet’ te lezen. De stembiljetten voor Trump worden door de man verscheurd, de stemmen voor de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris plaatst hij terug in de enveloppen. De man in de video, wiens gezicht we niet te zien krijgen, zegt meerdere keren ‘Fuck Donald Trump’.
Het zou om stembiljetten gaan die per post werden verstuurd. De biljetten zouden komen uit Bucks County in de staat Pennsylvania. Pennsylvania is een van de zeven swingstaten die de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen kunnen bepalen. In Pennsylvania is het mogelijk om per post je stem uit te brengen. Daarvoor moeten kiezers zich voor 29 oktober aanmelden, hun stembiljet invullen en dat teruggeven aan de kiesverantwoordelijke of het verkiezingscomité van hun county.
De video toont dus je reinste verkiezingsfraude, denken socialemediagebruikers.
De video circuleert in een Nederlandstalige Telegramgroep met meer dan 80.000 gebruikers. Daarnaast is de video ook te vinden op de alternatieve videosite Rumble.
Toont de video verkiezingsfraude?
We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. We vinden factchecks van onder meer het Franse persagentschap AFP, gepubliceerd op 25 oktober 2024.
AFP nam contact op met verschillende instanties over de video. Het verkiezingscomité van de county verklaarde dat de video niet echt is. Het comité publiceerde zijn verklaring ook op zijn website.
We lezen dat ‘de enveloppe en de materialen die voorkomen in de video geen authentieke materialen zijn die toebehoren tot of gedistribueerd zijn door het verkiezingscomité van Bucks County.’
AFP nam ook contact op met James O’Malley, adjunct-directeur communicatie van Bucks County. In een mail meldde hij dat de stembiljetten in de video niet dezelfde zijn als de stembiljetten die de county gebruikt. Onder meer de kleuren van de enveloppen zijn anders. Op YouTube is er een instructievideo die de stembiljetten van de county toont. Daarin zien we inderdaad een andere kleur.
Ook de lokale afdeling van de Republikeinse Partij kwam met een verklaring. Ze stelden dat de video inderdaad niet echt is. Daarin wijzen ze onder meer op de verschillende tinten groen van de enveloppen en de andere papierkwaliteit. Bovendien, stelt de mededeling, worden er geen stembiljetten geopend tot 5 november, de officiële verkiezingsdag.
Russische desinformatie
AFP nam ook contact op met enkele onderzoekers die de video van dichterbij bestudeerden. Zij oordeelden dat de video deel uitmaakte van een operatie van een Russische propagandagroep, die ze de naam ‘Storm-1516’ gaven. Dat netwerk werd in 2023 blootgelegd.
In navolging van de AFP-factcheck gaven de FBI, het bureau van de Directeur voor Nationale Inlichtingen en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) een verklaring waarin ze stellen dat de video deel is van een Russische desinformatiecampagne.
We lezen ook dat de drie instanties nog meer Russische desinformatie verwachten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 5 november.
Conclusie
– Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe een man stembiljetten voor de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump vernietigt.
– Maar de video is in scène gezet en maakt deel uit van een Russische desinformatiecampagne die de Amerikaanse CIA blootlegde.
– We beoordelen de video dan ook als vals, en onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 31 oktober 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.