Factcheck: nee, deze video toont geen voedselhulp aan Gaza die wordt weggegooid
Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe voedselhulp voor Gaza zou weggegooid worden, omdat de houdbaarheidsdatum van het voedsel overschreden is. Dat klopt niet. De beelden werden niet in Gaza maar in Saudi-Arabië gemaakt. De plaatselijke overheid zette ze al in 2016 online. Rot kippenvlees uit 25 vrachtwagens werd toen in de woestijn begraven.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 16 januari post een Nederlandstalige X-gebruiker een video waarin te zien is hoe spullen die uit verschillende vrachtwagens worden gehaald, in een put worden gegooid. ‘Via Arabische netwerken gaat rond dat tonnen aan humanitaire hulpgoederen voor inwoners van Gaza over de houdbaarheidsdatum waren en in het afval belandden. Dat is geen geverifieerd bericht. Ik hoop dat het niet waar is! Is dit hoe de wereld echt om Gazanen geeft?’, lezen we in het bijschrift.
Ook Lode Vanoost, journalist bij de website De Wereld Morgen, deelt de video op X. De video is afkomstig van de Engelstalige X-account Sprinter. Ruim 88.000 mensen bekijken de video via dat account. ‘Naar verluidt is de hulp voor Gaza over zijn houdbaarheidsdatum en ligt ze nu op een stortplaats’, lezen we in de tweet.
Is dit voedselhulp aan Gaza die wordt weggegooid?
We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij de zoekmachine Tineye. Zo komen we terecht op het X-account van de provincie Al-Qassim in Saoedi-Arabië, die de video op 16 november 2016 deelde.
In het bijschrift lezen we het volgende: ‘Veldteams in Qassim zijn begonnen met het storten van ongebluste kalk voor 25 vrachtwagens vol kippen die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie en die onlangs in beslag zijn genomen.’
De video toont dus hoe overheidsmedewerkers kippenvlees begraven dat onbruikbaar is voor menselijke consumptie. Het gaat niet om voedselhulp of humanitaire hulp voor Gaza.
Lokale media brachten verslag uit over het incident in 2016. Zo’n 800.000 kippen zouden weggegooid zijn.
Conclusie
– Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe voedselhulp voor Gaza zou weggegooid worden, omdat de houdbaarheidsdatum van het voedsel overschreden is. Dat klopt niet.
– De video werd al in 2016 online geplaatst en toont het begraven van rot kippenvlees in Saudi-Arabië.
– We beoordelen de stelling dat het gaat om voedselhulp van Gaza dan ook als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 30 januari 2024.]
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.