Factcheck: nee, deze video toont geen vierende Nederlanders na aanval op Israëlische Maccabi-supporters

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een video waarin een groep Nederlanders te zien is die in een kerk pro-Palestijnse leuzen scanderen. Volgens socialemediagebruikers zouden ze de aanval op Israëlische voetbalsupporters vieren. Maar het gaat om een oude video, gemaakt in mei 2024, na een evenement rond persvrijheid waar ook een Palestijnse fotograaf aanwezig was. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 9 november deelt een Facebookgebruiker een video die in een Nederlandse kerk zou zijn opgenomen. We zien een groep mensen die enthousiast applaudisseren en die de leuze ‘Free Palestine’ scanderen. ‘Nederlanders vieren nadat ze de Israeli’s een lesje hebben geleerd dat ze nooit zullen vergeten’, lezen we in een Engelstalige Facebookpost.

Screenshot Facebook

Op 7 november vond er in de Nederlandse hoofdstad een voetbalmatch plaats tussen Maccabi, een voetbalploeg uit Tel Aviv, en de Amsterdamse club Ajax. Zo’n 3000 Israëlische voetbalfans waren naar Amsterdam afgereisd om de match bij te wonen.

Na de wedstrijd werden verschillende Israëlische fans aangevallen. Ze werden geslagen en geschopt. Vijf supporters belandden in het ziekenhuis. Eerder hadden de Maccabi-supporters een Palestijnse vlag van een gevel verwijderd en een andere verbrand. Bij een samenkomst in de Amsterdamse binnenstad scandeerden ze anti-Palestijnse leuzen en werd een taxi vernield. 

De video wordt uitgebreid gedeeld op sociale media zoals X en Facebook.

Zien we hier inderdaad een groep Nederlanders die de aanval op de Maccabi-supporters vieren?

We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Afbeeldingen. Zo vinden we de video op het Instagramaccount van de Palestijnse journalist Motaz Azaiza. 

Hij plaatste de video op 25 mei 2024 online. In het bijschrift lezen we het volgende: ‘Bedankt aan iedereen die vandaag aanwezig was bij het World Press Photo evenement. Dank om me de kracht te geven om verder te doen.’

Het evenement vond plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Als we ‘Nieuwe kerk world photo press award Motaz Azaiza’ op Google intikken, komen we terecht op de Facebookpagina van World Press Photo, waar we een post vinden over het evenement. 

Aan persagentschap Reuters verklaarde een woordvoerder van De Nieuwe Kerk dat Azaiza panellid en gastspreker was op het evenement. Verder vulde de woordvoerder aan dat ‘deze video gemaakt is na afloop van zijn keynote over persvrijheid en zijn persoonlijke ervaring in Gaza. Achteraf kreeg hij applaus van het publiek. Dat is wat je ziet in de video.’ 


Conclusie

– Online circuleert een video waarin een groep Nederlanders te zien is die in een kerk pro-Palestijnse leuzen scanderen. Volgens socialemediagebruikers zou het gaan om mensen die de aanval op Israëlische voetbalsupporters vieren.

– Maar het gaat om een oude video, gemaakt in mei 2024, na een evenement rond persvrijheid waar ook een Palestijnse fotograaf aanwezig was.

– Het klopt dus niet dat het gaat om een groep Nederlanders die de aanval op de Maccabi-supporters vieren. We beoordelen de stelling dan ook als onwaar.


Bronnen

– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 21 november 2024.

 


Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content