Factcheck: nee, deze video toont geen rij voor uitkering in Antwerpen

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een video waarin een rij mensen te zien is. Zij zouden aanschuiven om hun werkloosheidsuitkeringen te ontvangen. Dat klopt niet. Het gaat om een rij wachtenden bij de opening van klerenwinkel Merrachi in Antwerpen afgelopen juni.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 6 september deelt een Engelstalig X-profiel, met 85.700 volgers, een video waarin een wachtrij te zien is van vooral gesluierde vrouwen. ‘De rij voor werkloosheidsuitkeringen in Antwerpen, België. Wat valt je op?’, lezen we in het bijschrift bij de tweet. De video wordt ruim 111.000 keer bekeken en meer dan 800 keer geretweet.

Screenshot X

Zien we hier inderdaad een rij wachtende werkloze mensen in Antwerpen?

We nemen een screenshot van de video en laden die op bij Google Lens. In de zoekresultaten vinden we een artikel van Gazet van Antwerpen, gepubliceerd op 8 juni. Daarin lezen we dat de beelden de wachtrij tonen bij de opening van een filiaal in de Huidevettersstraat van het kledingmerk Merrachi, een ‘modest fashion’ merk dat vooral kleren produceert die bedekkend zijn. Op het openingsbeeld van de video bij de krant herkennen we dezelfde winkelnamen als in de video die circuleert op X. We zien de winkel Jewellery & Diamonds (geel kader) en Merrachi ernaast (rood kader).

Screenshot Gazet van Antwerpen
Screenshot X

Conclusie

– Online circuleert een video waarin een rij mensen te zien is. Zij zouden aanschuiven om hun uitkeringen te ontvangen. Dat klopt niet.

– Het gaat om een rij wachtend bij de opening van kledingwinkel Merrachi in Antwerpen.

– We beoordelen het bijschrift bij de video dan ook als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 11 september 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content