Factcheck: nee, deze video toont geen opname van een Pallywoodfilm
Op sociale media circuleert een video die de opnames zou tonen van een zogenaamde Pallywoodfilm, een volledig in scène gezette Palestijnse propagandafilm die Israël in diskrediet moet brengen. Dat klopt niet. Het gaat om een opname van een reclamefilm voor een Palestijns telecombedrijf. De video werd opgenomen in Jordanië.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op sociale media circuleert een video die de opnames van een ‘Pallywood-video’ zou tonen. ‘Zeldzame achter-de-schermenbeelden van een Pallywoodproductie’, lezen we in het bijschrift van de originele video, die meer dan 87.000 keer is bekeken. Op de beelden zien we een filmploeg in actie, met een jongetje met een groene trui dat centraal staat. We horen ook Arabische muziek op de achtergrond. Ook Nederlandse X-gebruikers delen de video. De video circuleert eveneens op Facebook, Instagram en LinkedIn.
Socialemediagebruikers denken dat de video een zogenaamde Pallywoodvideo is. De term Pallywood, een samentrekking van Palestina en Hollywood, kent zijn oorsprong in de gelijknamige kortfilm van de Amerikaan Richard Landes. Pallywood refereert aan de bewering dat veel Palestijnse video’s van Israëlisch geweld op Palestijnen fictief zouden zijn en door Palestijnse filmmakers in scène zouden zijn gezet. Vervolgens zouden die propagandavideo’s via online en reguliere media verspreid worden, om zo sympathie te winnen voor de Palestijnse zaak en Israël in een slecht daglicht te stellen.
Toont deze video een opname van een zogenaamde Pallywood-film?
We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. Zo komen we terecht op een YouTube-video van zo’n twee minuten op het profiel van het Palestijnse telefoniebedrijf Jawwal. In de video zien we een vernielde stad,en herkennen we hetzelfde jongetje met de groene trui als in de achter-de-schermen video. Het jongetje zingt een Arabisch lied dat over het conflict in Gaza handelt. We horen ook dezelfde muziek als in de andere video.
Ook op Instagram deelt het bedrijf de video. De clip is ook te vinden op het Instagramprofiel van de Palestijnse regisseur Omar Rammal. We nemen via Instagram contact op met de man en vragen hem wat de video voorstelt. Hij antwoordt dat het ‘een televisiereclamefilmpje is voor een telecommunicatie bedrijf uit Palestina, naar aanleiding van de ramadan.’ De video werd gemaakt in Jordanië.
Conclusie
– Online circuleert een video die de opnames van een in scène gezette anti-Israëlische propagandavideo zouden tonen.
– Dat klopt niet. Het zijn achter-de-schermenbeelden van de opname van een reclameclip voor Jawwal, een Palestijns telecommunicatiebedrijf.
– We beoordelen de stelling dat het om een Pallywoodvideo gaat als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 23 maart 2024.
– Voor deze factcheck werden ook volgende mensen gecontacteerd:
* Instagramgesprek met Omar Rammal op 19 maart 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.