Factcheck: nee, deze video toont geen ontploffing van een elektrische auto
Op sociale media circuleert een video van wat een ontploffing van een elektrische wagen zou zijn. Dat klopt niet. De auto die in de video ontploft, reed op gas. Opgelet: deze factcheck bevat gruwelijke beelden.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 29 maart deelt een Twittergebruiker een video van ontploffende auto in een tankstation. Door de ontploffing vliegen er auto-onderdelen door de lucht. Een van die onderdelen raakt een man, die onmiddellijk neerzijgt. Volgens de Twittergebruiker zou het ontplofte voertuig een elektrische auto zijn (hier gearchiveerd). ‘Elektrische auto: veilig, effectief en vooral goed voor het milieu. Even opladen en dan…’, lezen we in het bijschrift.
De video wordt 31.700 keer bekeken. De video wordt ook door andere Facebook– en Telegramgebruikers gedeeld. Ook anderstalige Twittergebruikers delen de video met de claim dat het om een elektrische auto gaat (hier gearchiveerd).
Waar komt de video vandaan?
We nemen enkele screenshots van de video. We laden de screenshots op bij Google Afbeelding en komen zo uit bij een bericht op het Russische sociale medium VKontakte. In de post, die op 28 februari werd gedeeld, lezen we dat de ontploffing plaatsvond in een tankstation in de Oezbeekse stad Samarkand. De auto, een Daewoo Nexia, werd er volgetankt met CNG, wat staat voor ‘Compressed Natural Gas’ (‘samengedrukt gas’). CNG bestaat voornamelijk uit methaan, het voornaamste onderdeel van aardgas. Tijdens het tanken liep er echter iets mis en ontplofte een van de gasflessen. Daardoor vloog de tank uit de wagen, botste die tegen een muur en raakte vervolgens een medewerker die aan de ontploffing wilde ontsnappen. De man was op slag dood.
Als we ‘Uzbekistan cng samarkand’ googelen, vinden we een artikel op de Oezbeekse nieuwssite Daryo. Volgens het artikel vond de ontploffing op 25 februari plaats, in de Bedil Straat in Samarkand. Het artikel vermeldt een Facebookbericht van de autoriteiten van Samarkand, waarin die oproepen tot het respecteren van de veiligheidsvereisten voor het gebruik van gasflessen in de auto. In dat bericht is een foto te zien van de ontplofte tank, waarop duidelijk ‘CNG’ te lezen staat.
Ook de Oezbeekse krant Xabar publiceerde op 25 februari een artikel over de ontploffing.
Conclusie
Op sociale media circuleert een video van wat een ontploffing van een elektrische auto zou zijn. Dat klopt niet. De auto die in de video ontploft, reed op gas. We beoordelen de bewering dat het om een elektrische auto gaat dan ook als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 27 april 2023.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.