Factcheck: nee, deze video toont geen groep Franse vrouwen die zich verdedigt tegen een bende aanvallers

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een video van wat een aanval zou zijn van een bende jongeren op een groep Franse vrouwen. Maar dat klopt niet. Het gaat om een video van een Frans stuntteam.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 7 september post een populair X-profiel een video waarin te zien is hoe een groep vrouwen en mannen slaags raken. De vrouwen slagen er uiteindelijk in om de mannen van zich af te slaan. In het bijschrift lezen we : ‘In Frankrijk probeerde een bende moslimmigranten een groep jonge vrouwen aan te vallen. Wisten zij veel wat hen te wachten stond. Rotzooi niet met Franse vrouwen!’. Zo’n 1,4 miljoen gebruikers zien de video op hun tijdlijn passeren en het bericht wordt 2100 keer gedeeld. De video circuleert ook op Facebook. Een Nederlandstalige Twittergebruiker postte de video al op 18 november 2023. Die video kreeg toen 225.600 views. ‘Drie meiden in de metro van Parijs krijgen te maken met Taharrush ofwel een gewoonte van Noord-Afrikaanse mannen, wat bij ons molestatie heet. Jammer voor de schooiers, dat de meiden paramilitairen van het Franse leger zijn.’

Screenshot X

Toont deze video inderdaad een groep Franse vrouwen die zich verdedigen tegen een bende die hen aanvalt ?

Stuntploeg

We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. Zo voeren we een omgekeerde zoekopdracht uit. 

Zo komen we terecht op een Instagramaccount van een groep genaamd Campus Univers Cascade, waar we de video terugvinden. Die werd op 3 november 2023 gepost. We zien dezelfde video. In hun paginabeschrijving lezen we dat het gaat om een Frans stuntteam.

Screenshot Instagram

Het gaat dus niet om een aanval van een groep migranten op enkele Franse vrouwen.

Conclusie

– Online circuleert een video van wat een aanval zou zijn van een bende jongeren op een groep Franse vrouwen. Maar dat klopt niet.

– Het gaat om een video van een Frans stuntteam.

– We beoordelen het bijschrift van de video als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 11 september 2024.

Partner Content