Factcheck: nee, deze video toont geen gevangene uit de Syrische Sednaya-gevangenis

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een video waarin te zien is hoe een man met een omzwachteld been uit een taxi wordt gehaald. Alleen: de man hinkt op zijn gebroken been verder. Volgens socialemediagebruikers gaat het om een slachtoffer uit de Syrische Sednaya-gevangenis. Maar dat klopt niet. Het gaat om een humoristisch filmpje dat in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd gemaakt.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 14 december post een Nederlandstalige Twittergebruiker een video waarin te zien is hoe een man met een omzwachteld been uit een taxi wordt gehaald door twee mannen. De mannen ondersteunen hem, maar we zien dat de man op zijn gebroken been hinkt. 

Screenshot X

In het bijschrift lezen we ‘Een andere gevangene die in de Syrische Sednaya-gevangenis werd opgesloten en gemarteld, is vrijgelaten’, gevolgd door een lachende emoji. Volgens socialemediagebruikers gaat het om een man die recent uit de Sednaya-gevangenis werd gehaald.

Op 8 december viel het Syrische regime van de familie Al-Assad na 13 jaar burgeroorlog en 50 jaar heerschappij. Tal van Syriërs trokken naar de Sednaya-gevangenis – bijgenaamd ‘Het Menselijk Slachthuis’ – die zich ten noorden van de Syrische hoofdstad Damascus bevindt, op zoek naar vermiste vrienden en familieleden. Jarenlang werden er tal van Syriërs vastgehouden en gemarteld. Dat lezen we bij persagentschap Reuters

De video circuleert eveneens op Telegram.

Gaat het hier inderdaad om een gevangene uit Sednaya?

Winkelier

We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. In het overzicht vinden we vooral video’s die sinds 8 december, sinds de val van het Syrische regime dus, werden gepost. 

De originele versie vinden we terug op het Instagramaccount van een Iraakse winkelier. Dat weten we omdat hij het adres van zijn winkel in zijn Instagrambio heeft gezet. De winkelier, Haider Al-Akraa, is de man met de grijze trui en grijze pet. Hij plaatste op 8 december de video online. 

In een factcheck van persagentschap Reuters lezen we dat hij in een andere video, gepost op 15 december, toegeeft dat hij de video maakte, maar dat hij niet refereerde aan de recente gebeurtenissen in Syrië.

Dat bevestigde hij nogmaals in een Instagrambericht aan Reuters. Daarin zegt hij dat de video niets te maken heeft met Syrië, maar louter een humoristische video is.

De hinkende man was al in eerdere video’s te zien op het Instagramaccount. 

Conclusie

– Online circuleert een video waarin te zien is hoe een man met een omzwachteld been uit een taxi wordt gehaald. De man hinkt op zijn gebroken been verder.
– Volgens socialemediagebruikers gaat het om een slachtoffer uit de Syrische Sednaya-gevangenis. Maar dat klopt niet. Het gaat om een humoristisch filmpje dat in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd gemaakt.
– We beoordelen de stelling dat het gaat om een gevangene uit de Sednaya gevangenis dan ook als onwaar.



Bronnen

– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 21 december 2024.

– Links naar alle gebruikte bronnen kunnen in de tekst teruggevonden worden.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content