Factcheck: nee, deze video toont geen festiviteiten na verkiezingsoverwinning in El Salvador
Online circuleert een video waarin een groot vuurwerk te zien is. Dat vuurwerk zou hebben plaatsgevonden in El Salvador, na de herverkiezing van president Nayib Bukele afgelopen zondag. Dat klopt niet. Het gaat om oude beelden van een viering van de zeventigste verjaardag van de Kroatische supportersgroep Torcida Split.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 5 februari tweet Jeff Hoeyberghs een video waarin een groots vuurwerk te zien is. De beelden zouden in El Salvador gemaakt zijn, dat afgelopen zondag naar de stembus trok. Huidig president Nayib Bukele kwam als winnaar uit de bus.
‘Goeie man, goeie politiek, goeie resultaten!’, tweet Hoeyberghs naar zijn ruim 21.400 volgers.
De originele tweet op het account van @lizchurchill werd ondertussen verwijderd. Churchill heeft meer dan 387.000 volgers, en omschrijft zichzelf als complotdenker.
Ook op Facebook circuleert de video.
Zien we hier inderdaad de viering van de herverkiezing van Nayib Bukele als president van El Salvador?
We nemen enkele screenshots en laden die op bij Google Afbeeldingen. Zo komen we terecht op een video op het X-account van Torcida, een supportersgroep van de Kroatische voetbalclub Hajduk Split.
De video werd gepost op 6 augustus 2022, maar toont volgens het bijschrift vieringen in oktober 2020. De supportersgroep, die ruim 40.000 supporters telt, mocht toen zeventig kaarsjes uitblazen.
We googelen ‘Torcida Split 70 jaar’ en komen zo terecht op een artikel van de Nederlandse nieuwssite RTL Nieuws, waarin we lezen dat Torcida Split zijn eigen verjaardag uitgebreid vierde met vuurwerk. De video heeft niets te maken met El Salvador.
Ook de factcheckers van persagentschap Reuters verifieerden de video en kwamen tot dezelfde conclusie.
Conclusie
– Online circuleert een video waarin een groot vuurwerk te zien is. Dat vuurwerk zou hebben plaatsgevonden in El Salvador, na de herverkiezing van president Nayib Bukele afgelopen zondag.
– Dat klopt niet. Het gaat om oude beelden uit de Kroatische stad Split.
– We beoordelen het bijschrift bij de video dan ook als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 7 februari 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.