Factcheck: nee, deze video toont geen beelden van de maanlanding, gelekt door WikiLeaks

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een video die beelden zou tonen van de opname van de maanlanding. De video zou gelekt zijn geweest door WikiLeaks. Maar dat klopt niet. Het gaat om beelden gemaakt op de filmset van Capricorn One, een film uit 1977.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 17 juli tweet advocate en coronascepticus Carine Knapen een video waarin ruimtebeelden te zien zijn. Onderaan het beeld lezen we ‘WikiLeaks geeft scènes vrij van maanlanding gefilmd in de woestijn van Nevada’. In het bijschrift lezen we ‘Julian Assange wordt voor veel zaken gehaat. Hieronder ziet u één van de redenen.’

In de rechterhoek van het beeld is ook het WikiLeaks-logo te zien. De video circuleert ook op de alternatieve videosite BitChute en op Telegram.

Screenshot Wiki

Ruim 10.000 mensen krijgen de video te zien.

Dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden, is een klassieke complottheorie. Grondlegger van de theorie is de Amerikaan Bill Kaysing, die werkte bij een bedrijf dat modules leverde voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Met zijn boek We never went to the moon verspreidde hij het gerucht dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden. De bewering begon een eigen leven te leiden en werd door de jaren heen opgepikt door andere complotdenkers, zoals de Amerikaan Bart Sibrel en de veroordeelde televisiepresentator Alex Jones. Dat lezen we in een artikel van The New York Times

Klopt het dat de video werd vrijgegeven door WikiLeaks?

De database van WikiLeaks is nog altijd online te consulteren. We surfen naar de website en googelen ‘maanlanding’ in het Engels en ‘Nevada’. De zoektermen leveren geen resultaten op.

Vervolgens nemen we enkele screenshots van de video en laden we die op bij zoekwebsites zoals Google Afbeeldingen en TinEye. Zo komen we terecht bij een YouTube-video, met beelden van de opnames van Capricorn One, een film uit 1977. In de film ontdekt een journalist dat een ruimtemissie naar Mars in scène is gezet. 

De scènes die we zien in de BitChute-film zien we ook terug in de YouTube-video. In minuut 2 van de YouTube-video, bijvoorbeeld, vinden we hetzelfde beeld als in seconde 20 in de BitChute-video.

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Andere beelden uit de Bitchute-video die overeenkomen met die van de YouTube-video komen voor in minuut 2:40 en 17:40, 4:01 en 23:50 en 4:40 en 37.47.

Op de filmwebsite IMDB lezen we dat de film in Californië en Arizona werd gefilmd. 

Ander beeldmateriaal in de BitChute-video (11:17) is afkomstig van een simulatie van CBS News, die ze op de dag van de maanlanding hebben uitgezonden. 

Screenshot BitChute
Screenshot CBS News

De video werd al eerder gefactcheckt door de factcheckers van persbureau Reuters, de Amerikaanse factcheckorganisatie Snopes en het Amerikaanse magazine US Today.

Conclusie
– Online circuleert een video die beelden zou tonen van de opname van de maanlanding. De video zou door WikiLeaks gelekt geweest zijn.
– Maar dat klopt niet. Het gaat om beelden gemaakt op de filmset van Capricorn One, een film uit 1977.
– We beoordelen de video dan ook als onwaar.

Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 30 juli 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content