Factcheck: nee, deze schreeuwende man is niet Trump-aanvaller Thomas Matthew Crooks
Online circuleert een video waarin een schreeuwende man bedreigingen uit aan het adres van Amerikaanse Republikeinen. Volgens socialemediagebruikers zou de man in de video Thomas Matthew Crooks zijn, die op zaterdag 13 juli een aanslag pleegde op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Dat klopt niet. Het gaat om een video uit 2020, gemaakt aan de Arizona State University. Volgens een woordvoerder van de universiteit is de man in de video niet Crooks, maar een toenmalige student.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Online circuleert een video waarin een man te zien is die verwijten naar het hoofd van een groep mensen slingert. Zo horen we hem schreeuwen ‘Snij Republikeinen de keel over’ en ‘Dood aan fascisten’. De video wordt onder meer gedeeld door de onlinekrant ‘t Scheldt, met het volgende bijschrift: ‘“Slash fascist Trump”. Dit zou Thomas Matthew Crooks zijn op campus, de vermoedelijke dader van de aanslag op Trump.’
Andere X-gebruikers zijn minder voorzichtig en delen de video in de veronderstelling dat het om Crooks gaat.
Thomas Matthew Crooks schoot op zaterdag 13 juli een een kogel door het rechteroor van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Dat gebeurde tijdens een verkiezingsrally op in Butler, in de staat Pennsylvania. De 20-jarige Crooks kon vanaf ruim honderd meter acht schoten lossen voordat hij door de Amerikaanse veiligheidsdiensten werd omgebracht. Trump dook naar de grond en werd even later met bebloed gezicht van het podium gehaald door veiligheidsagenten van de Amerikaanse geheime dienst .
Is Thomas Matthew Crooks de man in de video?
We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. Zo komen we terecht op het X-account van de organisatie Students for Trump, die de video op 6 februari 2020 online plaatsten. De organisatie deelde ook een tweede video van hetzelfde incident, gefilmd uit een andere hoek. Daarin is het gezicht van de man beter zichtbaar. Het YouTube-kanaal van persagentschap Reuters deelde een schoolfoto van Crooks, genomen in 2020.
We plaatsen die schoolfoto naast een stilstaand beeld uit de video. Op die manier is het duidelijk zichtbaar dat het om twee verschillende mannen gaat.
De factcheckers van persagentschap Reuters namen ook contact op met Arizona State University. Een woordvoerder van de universiteit bevestigde dat ‘de persoon in de video niet dezelfde is als de persoon die betrokken was bij de schietpartij in Pennsylvania. De twee individuen hebben andere namen en geboortedata.’ De persoon in de video was ook student aan de universiteit ten tijde van het incident.
Conclusie
– Online circuleert een video waarin een schreeuwende man bedreigingen uit aan het adres van Amerikaanse Republikeinen.
– Volgens socialemediagebruikers zou de man in de video Thomas Matthew Crooks zijn, die afgelopen zaterdag een aanslag pleegde op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Dat klopt niet.
– Het gaat om een video uit 2020, gemaakt aan de Arizona State University. Volgens een woordvoerder van de universiteit is de man in de video niet Crooks, maar een toenmalige student. Een vergelijking met een oude schoolfoto van Crooks staaft die stelling.
– We beoordelen de stelling dan ook als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 16 juli 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.