Factcheck: nee, deze Palestijnse pop wordt niet officieel verkocht, maar is een protest tegen de oorlog in Gaza
Online circuleren video’s en afbeeldingen van wat een gewonde Palestijnse pop lijkt te zijn. Veel socialemediagebruikers zijn verbolgen over het speelgoed, maar de pop blijkt een creatie van een Mexicaanse kunstenaar die ermee de oorlog in Gaza wil aanklagen.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 15 januari mailt een lezer naar Knack Factcheck een Facebookreel door. Daarin is een gewonde Palestijnse pop te zien. ‘Palestijnse pop gemaakt in Israël. Dit is ziekmakend’, lezen we in het bijschrift op de video. De lezer vraagt of we de echtheid van de video kunnen checken.
In de video zien we een speelgoedpop met bloedvlekken en schrammen. De pop draagt ook een keffiyeh, een Palestijnse sjaal. We zien ook de vlaggen van Israël, de Navo, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook op TikTok en X circuleren de video en afbeeldingen van de pop.
Een tweet met ‘Ongelooflijk, dit is het speelgoed dat de zionisten maken. Dit volk is ernstig ziek’ in het bijschrift wordt 18.500 keer bekeken. Socialemediagebruikers denken dus dat het speelgoed gemaakt wordt door Israël.
Zien we hier echt een Palestijnse pop?
We nemen een screenshot van de foto en laden dat op bij Google Afbeeldingen. Zo komen we terecht op het TikTok-account van de kunstenaar @vlocke_negro. We nemen een screenshot van het bijschrift, en vertalen dat via Google Lens.
Daarin zegt hij dat hij het speelgoed vond op een markt in de Mexicaanse hoofdstad Ciudad de México. Op 6 januari deelde hij de video ook op zijn Instagramaccount.
Op 9 januari postte de man opnieuw een Instagramvideo waarin hij de pop met keffiyeh en speelgoedsoldaatjes laat zien. We nemen een screenshot van het bijschrift bij een video op Instagram waarin hij de keffiyeh-pop en de speelgoedsoldaatjes liet zien. Uit de post wordt duidelijk dat de man zelf de pop ontwierp om ‘zichtbaar te maken wat er elke dag in de Gazastrook gebeurt’.
De man had de verkopers op de markt benaderd om de pop te mogen etaleren, en vervolgens enkele foto’s en video’s ervan te maken. ‘Dit project was ontworpen voor de media en sociale media’, lezen we verder nog.
In een Instagramvideo gepost op 12 januari zien we ‘the making of’ van de pop. We zien hoe de kunstenaar zelf schrammen aanbrengt op de pop en die aankleedt met een keffiyeh.
Conclusie
– Online circuleert een video en afbeelding van een Palestijnse speelpop.
– Het plastic speelgoed is een creatie van een Mexicaanse kunstenaar die daarmee de oorlog in Gaza wil aanklagen. Hij bracht zelf de schrammen aan op de pop, en kleedde de pop met een keffiyeh.
– We beoordelen de bewering dat het gaat om echt speelgoed dan ook als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst op 30 januari 2024 geraadpleegd.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.