Factcheck: nee, deze gigantische meubels werden niet geplaatst om een geweigerde vergunning te omzeilen
Online circuleert een foto van enkele paarden die onder enkele gigantische houten meubels voor de zon lijken te schuilen. De eigenaars van de dieren zouden de meubels in de paardenweide hebben geplaatst omdat ze geen vergunning voor de bouw van een beschutting zouden hebben gekregen. Dat klopt niet. De Duitse eigenaars hebben nooit een vergunning aangevraagd omdat ze daar niet toe verplicht waren. De aanvraag werd dus ook nooit geweigerd.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op Facebook delen verschillende gebruikers een foto van een groep van zes paarden, die lijken te schuilen onder een gigantische tafel en twee stoelen (hier gearchiveerd). ‘Mooi voorbeeld! De eigenaar van deze paarden kreeg geen toestemming een afdak voor zijn dieren te plaatsen. Toen heeft hij maar een tafel en twee stoelen in zijn weide gezet, want geen enkele wet bepaalt de afmetingen van meubels en voor een tuinset is geen bouwvergunning nodig’, staat er op de afbeelding te lezen. ‘Regeltjes, dieren hebben ook recht om te kunnen schuilen, toch!’, schrijft de Facebookgebruiker in het bijschrift.
De foto wordt ook door andere Facebook– en Twittergebruikers gedeeld (hier, hier en hier gearchiveerd).
Met de plug-in van de beeldverificatietool Invid trachten we met een klik op onze rechtermuisknop de oorsprong van de foto te achterhalen.
Via de zoekmachines TinEye en Google Lens zien we dat de foto al minstens sinds 2013 online circuleert.
We googelen ook ‘horses giant table and chairs’. Zo komen we terecht op een factcheck van de Amerikaanse factcheckorganisatie Snopes. Voor de oorsprong van de foto verwijzen zij naar een gearchiveerd artikel van het Amerikaanse tijdschrift Time, gepubliceerd op 18 juni 2003. Een jaar eerder, in 2002, publiceerde het Duitse magazine Der Spiegel eveneens een foto van enkele paarden onder de tafel.
In de beschrijving van het Time-artikel lezen we het volgende: ‘Drie paarden schuilen voor de regen onder een gigantische tafel en enorm grote stoelen in een wei nabij Döllstadt, Oost-Duitsland. De grote tuinmeubels werden geïnstalleerd door een lokale houthandelaar, om zo zijn producten te promoten.’ Time schrijft niets over een geweigerde vergunning.
Volgens de beschrijving werd de foto in het Duitse stadje Döllstädt genomen. Om de locatie te dubbelchecken, surfen we naar Google Maps en tikken de dorpsnaam in. We zien ook de naam van houtwinkel Braun verschijnen. Iets eronder lezen we ‘giant table’, als herkenningspunt.
We klikken op de naam en zien enkele foto’s van de plek. Op een van de foto’s zijn dezelfde tafel en stoelen zien, met dezelfde bloemen en tafellaken.
Werden de grote meubels gebouwd om een geweigerde vergunning te omzeilen?Nee, zo blijkt. Een factchecker van factcheckorganisatie LeadStories nam per telefoon contact op met de eigenaren van de houtwinkel. Sylvia Braun, mede-eigenaar van de winkel, legde uit dat ze de beschutting in de vorm van een tafel zonder vergunning bouwden. De Brauns zijn officieel namelijk landbouwers, waardoor ze geen vergunningsverplichting hebben. De meubels werden dus niet geplaatst na een geweigerde vergunning, zoals het Facebookbericht verkeerdelijk meldt. Braun vertelde ook dat de lokale autoriteiten evenmin contact met haar of haar familie hebben opgenomen over de meubels.
Conclusie
Online circuleert een foto van enkele paarden die onder enkele gigantische houten meubels voor de zon lijken te schuilen. De eigenaars van de dieren zouden de meubels hebben geplaatst omdat ze geen vergunning voor de bouw van een beschutting zouden hebben gekregen. Dat klopt niet. De Duitse eigenaars hebben nooit een vergunning aangevraagd omdat ze daar niet toe verplicht waren. De aanvraag werd dus ook nooit geweigerd. We beoordelen de bewering daarom als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 15 juni 2023.
Debat!
Op dinsdag 1 augustus organiseert Knack op Theater Aan Zee in Oostende een debat over factchecking en AI. Het panel bestaat uit Kristin Van Damme (onderzoekster, UGent), Rien Emmery (De Arbiter, VRT/Knack), Brecht Castel (Factchecker, Knack) en Elisa Hulstaert (Journaliste, Knack).
De factcheckers van Knack leverden ook input voor fektsjek van Simone Milsdochter. Die voorstelling, een zogenaamde ‘lecture performance’, speelt elke dag van 28 juli tot 4 augustus.
TAZ#23 vindt plaats van 26 juli tot 5 augustus in Oostende. Info en tickets: theateraanzee.be.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.