Factcheck: nee, deze foto werd niet genomen in de Zweedse trein

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een foto waarin een vrouw met losse haren te zien is in een coupé vol gesluierde vrouwen. Volgens socialemediagebruikers is de foto genomen in Zweden. Dat klopt niet. De foto werd genomen in een Egyptische trein.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 12 maart deelt een Nederlandstalige X-gebruiker een foto van een vrouw, die rechtstaat in het gangpad van een tram, trein of metro. Op de zeteltjes rond haar zitten alleen maar gesluierde vrouwen. ‘Malmö, Zweden…’, lezen we in het bijschrift.

Screenshot X

Ook Engelstalige X-gebruikers delen de foto. In een post, die meer dan 280.000 keer gezien is, lezen we het volgende: ‘Welkom in Malmö, de eerste grote Zweedse stad waar zo’n 4 à 5 jaar geleden etnische Zweden een minderheid werden. Nu kunnen we hetzelfde verwachten voor Göteborg en Södertälje!’ Het populaire X-account Radio Genoa deelt eveneens de foto.

Screenshot X

Klopt het dat deze foto in de Zweedse stad Malmö is genomen?

We nemen een screenshot van de foto en komen zo terecht op een Arabische Facebookpost, gepost op 20 november 2023. Daarin is dezelfde foto te zien. Volgens de beschrijving van de Facebookpagina gaat het om een Egyptische pagina.

Screenshot Facebook

Om zeker te zijn dat de foto genomen is in Egypte, laden we de afbeelding nogmaals bij Google Lens op.

Zo komen we terecht op een artikel van de Egyptische website Al Amel Syarat, gepubliceerd op 25 juni 2023, over de introductie van een nieuwe trein op het Egyptische spoor. We zien dezelfde handvaten als in de X-foto (geel kader) en dezelfde veiligheidspictogrammen (groen kader).

Screenshot X
Screenshot Al Amel Syarat

De Duitse factcheckers van factcheckorganisatie Correctiv namen ook contact op met Skånetrafiken, de organisatie die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio Skåne, waartoe Malmö behoort. De woordvoerder verduidelijkte dat de treinen in Skåne er zo niet uitzien, en dat de foto dus niet in de regio werd genomen.

Conclusie
– Online circuleert een foto waarin een vrouw met losse haren te zien is in een rijstel vol gesluierde vrouwen. Volgens socialemediagebruikers is de foto genomen in Zweden.
– Dat klopt niet. De foto werd genomen in een Egyptische trein.
– We beoordelen de bewering dan ook als onwaar.

Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 24 maart 2024.

Partner Content