Factcheck: nee, deze foto van naakte vrouwen en vrouwen in boerka is niet authentiek
Online circuleert een foto waarop vijf naakte vrouwen en twee vrouwen in boerka te zien zijn in een park. De foto blijkt bewerkt: op het originele beeld, dat in 2010 werd gemaakt en al in 2016 op het internet werd gedeeld, droegen de vijf vrouwen bikini’s.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 30 april deelt het populaire X-account Radio Genoa onderstaande foto. De post werd al 8,6 miljoen keer bekeken.
Op de foto zien we een tafereel dat zich lijkt af te spelen in een park: drie naakte vrouwen kruisen op een wandelpad twee vrouwen die een boerka dragen. In de voorgrond liggen twee naakte vrouwen te zonnen. ‘Hoe zou u deze foto beschrijven?’ luidt het bijschrift.
Ook verschillende andere accounts delen de foto. ‘We hebben meer naakte vrouwen nodig, en minder vrouwen in boerka’s’, schrijft iemand erbij.
Het X-kanaal Radio Genoa, goed voor bijna 700.000 volgers, deelt voortdurend foto’s en video’s waarmee het wil aantonen dat migratie de westerse samenleving bedreigt. Al zegt Radio Genoa dat nooit letterlijk. De bijschriften zijn vaak geformuleerd in de de vorm van een vraag, waarna doorgaans wel erg expliciete commentaren volgen. Ook bij deze post is dat het geval.
Een recente analyse van VRT NWS toonde aan dat maar liefst 84 procent van de X-berichten van Radio Genoa gaat over migratie, moslims of mensen van kleur. De berichten van Radio Genoa worden regelmatig gedeeld door Belgische en Nederlandse politici zoals Filip Dewinter (Vlaams Belang), Theo Francken (N-VA) en Geert Wilders (PVV).
Ook X-eigenaar Elon Musk heeft al posts van Radio Genoa gedeeld.
Is de foto authentiek?
Zoals de Community Notes van X bij het bericht al aangeven, blijkt de afbeelding niet echt. We vinden de originele foto terug in het beeldarchief van het Duitse fotoagentschap European Pressphoto Agency (EPA)
Op de originele foto, die in 2010 is gemaakt door het European Pressphoto Agency (EPA) in Duitsland, dragen de vijf ‘naakte’ vrouwen een bikini. Het bijschrift dat het EPA bij de foto plaatste luidt als volgt: ‘Twee vrouwen in boerka’s passeren meisjes in bikini’s bij de Eisbach-rivier in de Engelse Tuin in München, Duitsland, 21 juli 2010.’
De gemanipuleerde afbeelding verscheen al op 3 september 2016 op sociale media, onder meer op X, zoals de factcheckers van Snopes achterhaalden.
Conclusie
– Online circuleert een foto waarop vijf naakte vrouwen en twee vrouwen in boerka te zien zijn in een park.
– De foto blijkt bewerkt: op het originele beeld, dat in 2010 werd gemaakt en al in 2016 op het internet werd gedeeld, droegen de vijf vrouwen bikini’s.
– We beoordelen de foto daarom als onwaar.
Bronnen
In de tekst vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 3 mei 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.