Factcheck: nee, deze foto toont niet de dader van de mesaanval in Solingen

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een foto van een man die de dader zou zijn van de mesaanval in de Duitse stad Solingen. Dat klopt niet. De man op de foto is niet de dader, maar een van zijn huisgenoten die ook gearresteerd werd.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 24 augustus post een Nederlandstalige Facebookgebruiker een foto van een man met een pet en baard, die door enkele politieagenten geëscorteerd wordt. In het bijschrift lezen we het volgende: ‘Issa el H, 26 jaar. Syriër, sinds 2022 in Duitsland. Zat in een “Flüchtlingsunterkunft” (vluchtelingencentrum, nvdr.). Meldde zichzelf in bebloede kleding toen een politiepatrouille bij zijn asielcentrum langskwam (…).’


Volgens de socialemediagebruiker zouden we dus de dader van de mesaanval in het Duitse stadje Solingen zien. Ook op X circuleert de foto met de stelling dat het gaat om een foto van de dader.

Screenshot X

Op vrijdagavond 23 augustus viel een Syrische vluchteling verschillende mensen aan met een mes op een feest ter ere van het 650e bestaan van de stad Solingen. Bij de aanval kwamen drie mensen om het leven. Acht mensen raakten gewond. De man werd op zaterdag 24 augustus, een dag na de aanval, opgepakt. Ondertussen heeft de terreurbeweging IS de aanslag opgeëist, lezen we bij Reuters.

Zien we hier inderdaad de dader van de aanslag in Solingen?

Huisgenoot

We nemen een screenshot van de afbeelding en laden die op bij Google Afbeeldingen. We voeren een omgekeerde zoekopdracht uit op de foto, en komen zo terecht op de website van de Duitse krant Bild. Daar wordt de man inderdaad gesuggereerd dat het om de dader gaat. ‘Politieagenten voeren de verdachte af’, lezen we in het bijschrift onder de foto. 

Screenshot Bild

In een opvolgend artikel echter, gepubliceerd op 26 augustus, is het onderschrift bij de foto anders: ‘Op zaterdagavond namen politieagenten deze man mee uit het vluchtelingencentrum. Hij zou een van Hasans huisgenoten zijn’.

In het artikel is ook een foto van de echte dader te zien, toen hij naar Karlsruhe werd gebracht, waar hij voor de onderzoeksrechter moest verschijnen.

Screenshot Bild

Andere media publiceerden ook al foto’s van de echte dader, Issa el H.

Screenshot Der Spiegel

Op de Duitse nieuwssite RND is ook een video te zien van de arrestatie van Issa Al H. Die tonen dat de aanhouding in de openbare ruimte plaatsvond, en niet in het asielcentrum waar hij verbleef.

Conclusie

– Online circuleert een foto van een man die de dader zou zijn van de mesaanval in het Duitse Solingen. Die informatie klopt niet.

– De man op de foto is niet de dader, maar een van zijn huisgenoten die ook gearresteerd werd.

– We beoordelen de stelling dat de foot de dader van de mesaanval in Solingen toont dan ook als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 4 september 2024.

Partner Content