Factcheck: nee, deze expliciete tekst wordt niet gebruikt in Nederlandse voorlichtingslessen
Op sociale media circuleert een kindertekening met een seksueel expliciete tekst. Volgens socialemediagebruikers zou de afbeelding gebruikt worden als educatief materiaal tijdens de Week van de Lentekriebels in Nederland. Tijdens die week krijgen Nederlandse kinderen les over seksualiteit. Maar de tekst is niet afkomstig van de organisatie.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op Facebook delen verschillende gebruikers een kindertekening waarop twee jongetjes te zien zijn die naar elkaars penis kijken. Aan de afbeelding is ook een tekst toegevoegd. ‘Youssef en Sven zijn verliefd en willen speciaal knuffelen. Maar Youssef en Sven hebben allebei een piemel dus hoe moet dat nu? Youssef zegt: ik weet het. Als ik mijn piemel nu tussen jouw billen steek neem ik die van jou straks in mijn mond. Lekker! roept Sven’, lezen we in de tekst bij de afbeelding. Die wordt gevolgd door de hashtag ‘lentekriebels’.
Wat is de Week van de Lentekriebels?
We nemen contact op met Rutgers, het Nederlandse expertisecentrum in seksualiteit: ‘De Week van de Lentekriebels is een educatieve week, georganiseerd voor het speciaal- en basisonderwijs’, zegt expert relationele en seksuele vorming Elsbeth Reitzema. ‘Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De Week wordt mede georganiseerd door Rutgers, in samenwerking met gemeentelijke gezondheidsdiensten.’
De week vindt plaats van 4 tot en met 8 maart en staat in het teken van het thema ‘weerbaar online’. Reitzema: ‘Kinderen brengen veel tijd online door. Online komen ze in contact met leeftijdsgenoten en vinden ze informatie. Soms komen ze ook dingen tegen die niet voor hen bedoeld zijn en niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Omdat die beelden niet voor kinderen bedoeld zijn, kunnen ze ervan schrikken. Behalve dat kinderen moeten weten dat ze zulke dingen kunnen tegenkomen, is het ook belangrijk dat kinderen zich veilig voelen om erover in gesprek te gaan met ouders en school.’ De uitleg over de week valt ook te lezen op de website.
Klopt het dat dit lesmateriaal wordt gebruikt tijdens de Week van de Lentekriebels in Nederland?
‘Nee’, verduidelijkt Reitzema. ‘De afbeelding is onderdeel van een brochure die we hebben gemaakt voor ouders met kinderen tussen de 6 en 9 jaar oud. De afbeelding is terug te vinden op pagina 11, met de werkelijke tekst erbij. Die tekst gaat over de regels bij seksueel gedrag.’
Reitzema verduidelijkt ook dat de tekst met afbeelding eerst op X begon te circuleren. In de commentaren geeft de man die de afbeelding met de tekst postte ook toe dat de tekst niet voorkomt in de brochure.
Conclusie
– Op sociale media circuleert een kindertekening met een seksueel expliciete tekst. Volgens socialemediagebruikers zou de afbeelding gebruikt worden als educatief materiaal tijdens de Week van de Lentekriebels in Nederland. Tijdens die week krijgen Nederlandse kinderen les over seksualiteit.
– De afbeelding wordt gebruikt in een brochure, maar de tekst niet.
– We beoordelen de afbeelding in combinatie met de tekst als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 7 maart 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.