Factcheck: nee, deze beelden tonen niet de raketaanval van Iran op Israël

© YouTube

Op sociale media circuleert een video van ontploffingen in de lucht. Volgens de verspreiders van de beelden gaat het om de recente raketaanval van Iran op Israël. Dat klopt niet. De beelden circuleren al zeker sinds 2021 op het internet. Het gaat om een animatie van een luchtgevecht uit de Tweede Wereldoorlog en niet om echte beelden.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media circuleren beelden van ontploffingen. Volgens socialemediagebruikers zou het gaan om raketten die afgevuurd werden door Iran op Israël in de nacht van 13 april 2024.

© X

De beelden werden door zowel Nederlandstalige als Engelstalige X-accounts gedeeld. ‘13.04.2024 – 23:40 (Israël)’, lezen we in een post. De Nederlandstalige post werd meer dan 4000 keer bekeken. De Engelstalige post zagen ruim 22,2 miljoen mensen op hun tijdlijn passeren.

Het Iraanse regime stuurde in de nacht van 13 april honderden drones en raketten richting Israël. Dat lezen we bij het persagentschap Reuters. De Israëlische luchtmacht kon het grootste deel van de drones en raketten onderscheppen, met de hulp van onder meer het Amerikaanse en Jordaanse leger, en het Israelische raketafweersysteem dat raketten onderschept en vernietigt. Iran noemt de aanval een vergelding voor de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april. Daarbij kwamen dertien mensen om, lezen we bij Reuters.

Tonen de beelden de aanvallen van 13 april?

Bij een Engelstalige post van de video zien we een community note staan. Dat is een opmerking die socialemediagebruikers zelf bij X-posts van andere gebruikers kunnen laten plaatsen. ‘Dit is een door de computer gegenereerde video uit 2021’, lezen we daar in het Engels.

Via de community notes vinden we ook een link naar een video op YouTube terug. In het begin van de video komen dezelfde beelden aan bod die gedeeld werden op 13 april (00:00 tot 00:15). De video werd op 30 oktober 2021 online geplaatst.

De Spaanstalige titel luidt: ‘Wil je weten hoe het was in de Tweede Wereldoorlog?’ In het bijschrift lezen we dat het gaat om een compilatie van ‘mijn animaties die behoren tot de sectie WOII’ Het gaat dus om geanimeerde beelden die een luchtgevecht uit de Tweede Wereldoorlog moeten voorstellen. De YouTube-gebruiker geeft aan de video zelf gemaakt te hebben. Op zijn YouTube-account vinden we ook andere animaties terug.

Conclusie
– Op sociale media circuleert een video met ontploffingen. Volgens de verspreiders van de beelden gaat het om de recente raketaanval van Iran op Israël.
– Dat klopt niet. De beelden circuleren al zeker sinds 2021 op het internet. Het gaat om een animatie van een luchtgevecht uit de Tweede Wereldoorlog en niet om echte beelden.
– Daarom beoordelen we de beelden en de claims die erover gemaakt worden als onwaar.

Bronnen
In de tekst vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 17 april 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content