Factcheck: nee, deze beelden tonen niet de Iraanse aanval op Israël

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een video waarin het Iraanse bombardement op Israël van dinsdag 1 oktober te zien zou zijn. Dat klopt niet. Het gaat om een oude video van een ontploffing van een tankstation in de Jemenitische havenstad Aden.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 1 oktober post een X-account een video waarin een explosie te zien is in stedelijk gebied. ‘Absoluut geschifte scènes uit Israël. De moslimlanden hebben er genoeg van’, lezen we in het bijschrift. In 20 minuten wordt de video 51.900 keer gezien.


Screenshot X

De video wordt gepost naar aanleiding van de Iraanse bombardementen op Israël die op dinsdag 1 oktober 2024 plaatsvonden. Iran vuurde meer dan 180 ballistische raketten af op onder meer Tel Aviv en de Negev-woestijn. Een dag eerder, op 30 september, was het Israëlische leger Zuid-Libanon binnengetrokken voor een ‘beperkte grondoperatie’. Israël verklaarde ondertussen dat het een tegenaanval op Iran zou uitvoeren. Dat lezen we bij Reuters.

Zien we hier inderdaad het Iraanse bombardement in Israël?

We nemen een screenshot van de video en laden die op bij Google Lens. Zo komen we terecht op een YouTube-video die op 30 augustus gepost is. De beelden zijn dus in ieder geval ouder dan 1 oktober 2024. We vertalen het Arabische onderschrift bij de video met Google Translate: ‘Explosie van een tankstation in Mansoura, Aden nu’.

Screenshot Google Translate

We googelen ‘Aden gas station explosion’ en komen zo terecht op artikels van onder meer het Turkse persagentschap Anadolu en de Britse nieuwszender Sky News, gepost op 31 augustus 2024. In het artikel van Sky News is dezelfde video opgenomen. In de titel lezen we dat de video een explosie toont in een tankstation in de Jemenitische stad Aden. Die vond plaats op vrijdagavond 30 augustus. Volgens het artikel van Anadolu is het onduidelijk wat de ontploffing heeft veroorzaakt. Het gaat dus niet om een explosie in Tel Aviv.

Conclusie

– Online circuleert een video waarin het Iraanse bombardement op Israël van dinsdag 1 oktober te zien zou zijn. Dat klopt niet.

– Het gaat om een oude video van een ontploffing van een tankstation in de Jemenitische havenstad Aden.

– We beoordelen het bijschrift bij de video dan ook als onwaar.


Bronnen

– De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.

– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 2 oktober 2024.

Lees meer over:

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content