Factcheck: nee, deze beelden tonen geen zonnepark in Nebraska dat verwoest werd door een hagelstorm

© X

Op sociale media circuleert een video waarin een zonnepark in de Amerikaanse staat Nebraska te zien zou zijn. De zonnepanelen zouden vernietigd zijn door een hagelstorm. Sommige beelden tonen echter een zonnecentrale in Californië die met spiegels werkt in plaats van zonnepanelen. Het is wel waar dat in juni 2023 een zonnepark in Nebraska door een hagelstorm werd getroffen.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media circuleert een video over de impact van een hagelstorm op een zonnepark in Nebraska. Op sommige beelden is een toren zichtbaar en staan bergen op de achtergrond. De bovenkant van de toren en een deel van de achtergrond lijken licht uit te stralen.

© X

‘Nebraska, USA: In enkele minuten maakte één enkele hagelstorm 14.000 zonnepanelen, die miljoenen dollars waard zijn, tot een hoop toxisch afval. Zo lekken materialen als cadmium en lood in de bodem’, schrijft één van de accounts op X. Dat account plaatste dezelfde video al eens met een gelijkaardig bijschrift begin augustus. De video werd ook door Franstalige accounts gedeeld.

Andere socialemediagebruikers trekken de beweringen bij de video in de commentaarsecties en community notes – toevoegingen van posts door andere gebruikers – in twijfel. ‘Deze panelen zijn gemaakt van silicium, niet cadmium, en bevatten enkel een kleine hoeveelheid lood in de connectoren’, schrijft iemand bijvoorbeeld bij een post. Deze beelden tonen het Ivanpah Solar Project in California, schrijft iemand bij een andere post van de video.

Maar wat tonen de beelden nu exact? Zijn ze genomen in Nebraska of California?

Sommige beelden tonen zonnecentrale in California

We nemen een screenshot van het moment in de video waar de toren in beeld is en laden die op in Google Lens. Zo komen we bij een artikel van het Nederlandse dagblad Trouw uit 2013 terecht. Het artikel gaat over de Ivanpah-zonnecentrale die gebouwd is in de Mojave-Woestijn in Californië. Op de foto’s bij het Trouw-artikel herkennen we de toren en bergen in de achtergrond die ook voorkomen in de video die op sociale media circuleert.

© X

De Ivanpah-zonnecentrale is geen park met zonnepanelen, maar werkt met spiegels die met de zon meedraaien en het zonlicht concentreren op torens. In die torens wordt vervolgens warmte opgewekt om via turbines elektriciteit op te wekken, volgens Trouw.

Op de website van het Californische energieagentschap (CEC) is een lijst terug te vinden van alle grote aanpassingen van het zonnepark. Nergens lezen we dat er een grote herstelling aan de spiegels moest gebeuren nadat ze getroffen waren door een hagelstorm. Ook elders vinden we geen bewijs dat de spiegels door een hagelstorm zijn beschadigd.

Werd een ander energiepark getroffen door hagel?

Via Google komen we terecht bij een artikel van Cowboy State Daily, een lokale nieuwssite uit Wyoming. Volgens dat medium is op vrijdag 23 juni een storm via Wyoming over Nebraska geraasd. Die storm zou het zonnepark in Scottsbluff in Nebraska hebben verwoest door ‘hagelstenen zo groot als honkballen’. Cowboy State Daily bericht dat de meeste zonnepanelen gesneuveld zijn.

Een half jaar later was het zonnepark weer operationeel, volgens de website van Nebraska Public Power District, de beheerder van het zonnepark. De organisatie beweert 95 procent van de waardevolle materialen van de verwoeste panelen te kunnen recupereren en te recycleren om nieuwe panelen te bouwen.

Conclusie
– Op sociale media circuleert een video waarin een zonnepark in de Amerikaanse staat Nebraska te zien zou zijn. De zonnepanelen zouden er vernietigd zijn door een hagelstorm.
– Sommige beelden tonen echter een zonnecentrale in Californië die met spiegels werkt in plaats van met zonnepanelen. Het is wel waar dat in juni 2023 een zonnepark in Nebraska door een hagelstorm werd getroffen.
– We beoordelen de video daarom als eerder onwaar.

Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 30 september 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content