Factcheck: nee, deze beelden tonen geen spinnenkolonie in een Europees station

Op sociale media circuleert een video van twee mensen in een station. Wanneer de vrouw onder een automaat pookt, komt er een grote groep spinnen tevoorschijn. Maar de beelden zijn nep. De video is gemaakt door een account dat gespecialiseerd is in visuele effecten.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media circuleert een video van een vrouw en een kind in een station. Op de beelden is te zien hoe de vrouw met een stok onder een automaat pookt. Vervolgens gaan de vrouw en het kind achter een pilaar staan om te zien wat er gebeurt. Plots komen er spinnen van verschillende grootte van onder de automaat vandaan. Dat brengt de vrouw en het kind ertoe snel weg te lopen. 

De video werd gedeeld op zowel X (hier, hier en hier) als TikTok (hier, hier en hier). De claim werd ook gedeeld in het Japans, het Viëtnamees, het Russisch en op het Chinese sociale medium Weibo. Sommige posts werden wel 171.000 keer bekeken. 

Duitse influencers

We gaan op zoek naar de herkomst van de video. Op de automaat die in beeld komt, zien we Duitstalige reclame voor M&M’s en Red Bull staan. De video is dus in een Duitstalig land opgenomen.

In sommige van de TikTok-video’s zien we ‘#duet met @Alex Fremdwelt’ staan. Op dat account vinden we de video terug met het bijschrift ‘We deden het opnieuw’. Alex Fremdwelt is een Duitse TikTok-gebruiker die woont in Berlijn. Op zijn account lezen we ‘3D Animaties en Visuele Effecten’. Op zijn account vinden we ongeloofwaardige video’s waarin hij zijn kennis over visuele effecten botviert. Hij deelde eerder al andere video’s met grote hoeveelheden spinnen.

Via Google komen we terecht bij een artikel van het Amerikaanse Newsweek over een gelijkaardige video. De video blijkt een gespiegelde versie van de video die momenteel circuleert. Enkel de grootte van de spinnen die vanonder de automaat vandaan komen, verschillen. 

Volgens de auteur van het artikel zijn de twee mensen die in de video aan bod komen de Duitse influencer Aleks en haar zoon, van het account Family Booms. Een gelijkaardige video werd inderdaad op 3 september 2022 op dat account gedeeld. Het account staat vol met ongeloofwaardige visuele effecten. Newsweek meldt dat Aleks het account Family Booms deelt met haar man Alex.

Conclusie
– Op sociale media circuleert een video van twee mensen in een station. Wanneer de vrouw onder een automaat pookt, komt er een grote groep spinnen tevoorschijn.
– De beelden zijn nep. De video is gemaakt door een Duits account dat gespecialiseerd is in visuele effecten.
– We beoordelen de beelden en de claims die erbij staan daarom als onwaar.

Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 31 januari 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content