Factcheck: nee, deze beelden tonen geen bombardement op Tel Aviv

Op sociale media circuleert een video waarin een bombardement in Tel Aviv te zien zou zijn. Dat klopt niet. Het gaat om een oude video van een drone-explosie in Moskou die in juli 2023 plaatsvond.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op X circuleert een video waarin een ontploffing van of bij een wolkenkrabber te zien is. Volgens socialemediagebruikers tonen de beelden het Iraanse bombardement van 1 oktober 2024 op Israël. ‘Raketten landen in Tel Aviv’, lezen we in het bijschrift van een van de tweets.

Screenshot X

De video circuleert naar aanleiding van de Iraanse bombardementen op Israël die op 1 oktober 2024 plaatsvonden. Iran vuurde meer dan 180 ballistische raketten af op onder meer Tel Aviv en de Negev-woestijn. Een dag eerder, op 30 september, trok Israël Zuid-Libanon binnen voor een ‘beperkte grondoperatie’. Israël verklaarde ondertussen dat het een tegenaanval op Iran zou uitvoeren. Dat lezen we bij Reuters.

Zien we hier de gevolgen van het Iraanse bombardement op Israël? 

Moskou

We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Lens. Zo komen we terecht bij artikels van de Amerikaanse nieuwszender CNN en de Britse openbare omroep BBC. De artikels werden op 30 juli 2023 gepubliceerd. In beide stukken zien we dezelfde beelden. In het artikel van BBC lezen we dat het Russische ministerie van Defensie op zondag 28 juli 2023 verklaarde dat het een aanval van drie drones had geneutraliseerd. Eén drone werd neergeschoten boven de Moskovitische wijk Odintsovo. De twee anderen werden ook neergeschoten maar stortten neer op kantoorgebouwen. Dat is dus wat we zien op de beelden. Volgens Rusland zat Oekraïne achter de aanval. Oekraïne eiste zelf de aanval niet op. Eén persoon raakte gewond.

De beelden tonen dus niet de Iraanse raketaanval op Israël.

Conclusie

– Op sociale media circuleert een video waarin een bombardement op Tel Aviv te zien zou zijn. Dat klopt niet.

– Het gaat om een oude video van een drone-explosie in Moskou in juli 2023.

– We beoordelen het bijschrift bij de video dan ook als onwaar.

Bronnen

– De links naar de gebruikte bronnen zijn in het artikel terug te vinden.

– Alle bronnen werden het laast geraadpleegd op 4 oktober 2024.


Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content