Factcheck: nee, deze beelden bewijzen niet dat Afrikanen het lichaam van de paus niet konden bezoeken

Volgens socialemediagebruikers zouden Afrikanen die het lichaam van paus Franciscus een laatste groet wilden brengen geweigerd worden. Als bewijs tonen ze een video van een man met een donkere huidskleur die door veiligheidsagenten uit de Sint-Pietersbasiliek wordt verwijderd. Uit YouTube-beelden van vlak na het incident blijkt echter dat de man een prediker is die geregeld rondhangt aan de basiliek en muziek speelt. De veiligheidsagenten verklaarden dat dit nu niet gepast was.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op sociale media circuleert een video van een roepende man die door een veiligheidsmedewerker naar de uitgang wordt geleid. Volgens de verspreiders van de beelden zou het om een Afrikaanse man gaan, die het lichaam van de net overleden paus Franciscus een laatste groet had willen brengen.

Op 21 april overleed paus Franciscus. Zijn lichaam lag in een open kist in de Sint-Pietersbasiliek. Tussen woensdag 23 en vrijdag 25 april konden gelovigen daar een laatste groet brengen. Er zouden al meer dan 50.000 mensen in de eerste 24 uur hebben aangeschoven, lezen we bij de BBC.
‘Dit is triest. Deze man wachtte geduldig tot het zijn beurt was om de paus te groeten en kreeg te horen dat dat momenteel niet mogelijk was. Hij zei dat witte mensen wel naar binnen mochten. Dus zei hij: “Is het omdat ik zwart ben? Ik wilde hem enkel vaarwel zeggen”‘, schrijft een X-account dat de video deelde in een reactie onder zijn eigen post.
In de reacties reageren mensen verbolgen: ‘Dit is triest!’ Andere reacties zijn dan weer ronduit racistisch. ‘Waarom zouden ze een religie en cultuur beleven die niet van hen is door geboorte? Blijf bij je roots en eigen geloof’, schrijft iemand bijvoorbeeld op X. ‘Ze houden ervan om naar witte landen te gaan in plaats van hun eigen land op te bouwen’, schrijft iemand anders.
De beelden circuleren ook op YouTube en Instagram met soortgelijke conclusies.
Maar klopt het dat deze man de deur werd gewezen in het Vaticaan? En zegt hij in de video dat dat was omdat hij zwart is?
Werd de man geweigerd vanwege zijn huidskleur?
We vertalen wat de man in de video lijkt te zeggen. Het blijkt om een incoherente boodschap in het Italiaans te gaan. ‘Maar ze sterven voor Jezus Christus. Hier is hij, Samuel. Samuel. Als ik mezelf dood zie, dan heet ik Samuel. Hier is hij, Samuel, hier. Hier is hij, Samuel. Dit. Ze gaan niet. Zoveel’, lijkt hij te bazelen.
De man doet in de beelden dus geen uitspraken over de reden waarom hij door de veiligheidsagent naar de uitgang wordt begeleid.
We voeren schermafbeeldingen van de video in op Google Lens en gaan op zoek naar de oorsprong van de beelden. Zo komen we terecht bij een X-post van de video die dateert van 22 april 2025. Op die dag was het voor bezoekers nog niet mogelijk om het lichaam van paus Franciscus te groeten.
We komen ook terecht bij een YouTubevideo die dezelfde dag werd gepost. In die video komt de man uit de virale video ook in beeld. Volgens de YouTuber zou de man een prediker zijn die vaak rondhangt aan de Sint-Pietersbasiliek en ongevaarlijk is. ‘Maar op deze speciale dag hebben ze hem gewaarschuwd’, vertelt de YouTuber (3:37). Dat wordt bevestigd door de Italiaanse krant La Cronaca di Roma.
De YouTuber gaat vervolgens in gesprek met de man en de veiligheidsagenten die hem uit de basiliek hebben verwijderd. ‘Het probleem is dat hij blaast en zingt en dat is nu niet gepast’, vertelt een van de veiligheidsagenten hem. ‘Niemand is triest, het was een oude paus’, reageert de man (4:08). Na het gesprek zien we de man alleen dansen en ‘halleluja’ roepen (5:52).
Op de website van Vaticaanstad of in de media vinden we geen bewijs dat mensen van Afrikaanse origine zouden geweigerd zijn om paus Franciscus een laatste groet te brengen. Ongeveer 150.000 mensen van over de hele wereld hebben aangeschoven om nog een glimp op te vangen van het lichaam van de paus, lezen we bij Reuters.
Conclusie
– Volgens socialemediagebruikers zouden Afrikanen die het lichaam van paus Franciscus een laatste groet willen brengen geweigerd worden. Als bewijs tonen ze een video van een man met een donkere huidskleur die door veiligheidsagenten uit de Sint-Pietersbasiliek wordt verwijderd.
– Uit YouTube-beelden van vlak na het incident blijkt echter dat de man een prediker is die geregeld rondhangt rond aan de basiliek en muziek speelt. De veiligheidsagenten verklaren dat dit nu niet gepast was.
– We beoordelen de bewering daarom als onwaar.
Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 29 april 2025.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.