Factcheck: nee, deze advertentie voor de verkoop van huizen aan Israëli’s in Zuid-Libanon is niet echt

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een Israëlische advertentie voor de verkoop van luxueuze villa’s in Zuid-Libanon. Veel socialemediagebruikers reageren gechoqueerd op de afbeelding. Het gaat evenwel niet om een echte advertentie maar om een politieke post van een Israëlische kolonistenorganisatie die pleit voor de bezetting van Zuid-Libanon door Israël. Volgens de organisatie verkopen ze ‘momenteel geen eigendommen in Zuid-Libanon’ maar toont de advertentie wel ‘een mogelijke toekomst voor Israëli’s en Joden waarin zij goedkope en luxueuze huizen in Zuid-Libanon kunnen kopen, als deel van de staat Israël’.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 1 oktober post een Nederlandstalige X-gebruiker een screenshot waarop een chique villa te zien is. Boven de foto staat als grote kop in het Engels : ‘Het is tijd voor een huis in Libanon!’

Naast de foto lezen we: ‘Na de eliminatie van de top van Hezbollah, inclusief Nasrallah, na de spectaculaire beeperaanval: droom jij ook van een groot huis, een zicht op besneeuwde bergen en een warme gemeenschap in het land van onze voorouders, de Stam van Asher en Naftali? We zijn een strategische beslissing verwijderd van deze droom – om verder te gaan met het vernietigen van Zuid-Libanon en zijn bewoners niet laten terugkeren!’

Er wordt dus schijnbaar reclame gemaakt voor villa’s in het zuiden van Libanon.

Screenshot X

In de tweet lezen we: ‘Die gasten van Israël zijn helemaal knetter geworden! Op de website “Beweging voor de kolonisatie van Zuid-Libanon” stelt men voor om de Libanese bevolking te verdrijven en hun land te koloniseren.’

Escalatie in Libanon

Sinds de start van de oorlog tussen Israël en de radicale Palestijnse verzetsgroepering Hamas in de Gazastrook voert de Libanese verzetsorganisatie Hezbollah met regelmaat bombardementen uit op het Israëlisch-Libanees grensgebied. Hamas en Hezbollah worden allebei gesteund door Iran.

Door de bombardementen van Hezbollah hebben zo’n 60.000 Israëli’s hun huis in Noord-Israël verlaten. Israël wil die zone nu opnieuw veilig stellen en zijn burgers laten terugkeren.

Om dat doel te bereiken heeft Israël de afgelopen weken verschillende aanvallen op Hezbollahdoelwitten in Libanon uitgevoerd. Op 17 en 18 september brachten de Israëlische veiligheidsdiensten de beepers en walkietalkies van honderden Hezbollah-leden simultaan tot ontploffing. De actie kostte het leven aan zeker veertig Libanezen, meer dan 3000 mensen raakten gewond.

Op zaterdag 28 september kwam Hezbollah-leider Hassan Nasrallah om bij een Israëlisch bombardement op de Libanese hoofdstad Beiroet, schrijft Reuters. En op dinsdag 30 september trok het Israëlische leger Zuid-Libanon binnen voor een ‘beperkte grondoperatie’. Dat lezen we eveneens bij Reuters.

Het screenshot circuleert onder andere ook op X, Facebook en Instagram. Een van de posts op X is 2,4 miljoen keer bekeken.

Is de advertentie echt?

Kolonisatie Zuid-Libanon

We nemen een screenshot, en laden die op bij Google Lens. Zo komen we terecht op een Reddit-forum, waar de deelnemers zich ook afvragen of het om een echte reclameboodschap gaat. Iemand plaatst een link op het forum naar een artikel op de nieuwssite Middle East Eye, gepost op 30 september 2024.
In dat artikel lezen we dat de reclame afkomstig is van de Israëlische kolonistenorganisatie Urit Safon. Middle East Eye omschrijft de organisatie als een extremistische kolonistengroepering die werd opgericht in maart 2024 en die pleit voor de bezetting van Zuid-Libanon.

Volgens de groepering zou het neerpoten van nederzettingen ‘echte en stabiele veiligheid brengen in het noorden van Israël en het land in staat stellen om zijn Bijbelse grenzen op te eisen’. Dat lezen we ook op de sectie ‘Visie van de beweging’ op de website van de kolonisten. De advertentie staat nog altijd op hun website.

Screenshot Urit Safon

We nemen per mail contact op met de organisatie en vragen of ze effectief villa’s in het zuiden van Libanon verkoopt.

In het antwoord stelt een woordvoerder dat ze ‘op dit moment’ geen eigendommen in Zuid-Libanon verkopen, maar wel ‘hopen dat dit in de toekomst wel zal gebeuren’.

De advertentie waarnaar verwezen wordt, is volgens de woordvoerder ‘een politieke post, bedoeld om een mogelijke toekomst te tonen waarin Israëli’s en Joden in het buitenland goedkope en luxueuze huizen kunnen kopen in Zuid-Libanon, als deel van de staat Israël’.

Screenshot Lotte Lambrecht

Het gaat dus niet om een echte advertentie, maar om een propagandastunt van een kolonistenorganisatie.

Conclusie

– Online circuleert een Israëlische advertentie voor de verkoop van luxueuze villa’s in Zuid-Libanon. Veel socialemediagebruikers reageren gechoqueerd op de afbeelding.

– De huizenadvertentie is niet echt, maar een politieke post van een Israëlische kolonistenorganisatie die pleit voor de bezetting van Zuid-Libanon door Israël. Volgens de organisatie toont de advertentie ‘een mogelijke toekomst voor Israëli’s en Joden waarin zij goedkope en luxueuze huizen in Zuid-Libanon kunnen kopen, als deel van de staat Israël’.

– We beoordelen de stelling dat het gaat om een echte verkoopadvertentie dan ook als onwaar.

Bronnen

– De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.

– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 2 oktober 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content