Factcheck: nee, de man die Spaanse jongen van elf doodstak is geen migrant

© Belga
Karin Eeckhout

Op 18 augustus werd in een Spaans dorp in de provincie Toledo een jongen van elf doodgestoken. Op sociale media wordt gezegd dat de dader een migrant is, maar dat klopt niet. Het is ondertussen officieel bevestigd dat het gaat om een 20-jarige Spanjaard.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 19 augustus deelt een Nederlandstalig X-account met 15.300 volgers onderstaand Engelstalig bericht.


Het Engelstalige bericht is afkomstig van ‘Europe Invasion’, een X-account dat eerder in verband werd gebracht met de recente anti-immigratierellen in het Verenigd Koninkrijk. ‘In het Spaanse Toledo is een elfjarige jongen met 11 messteken gedood door een buitenlander met een kap’, stelt de post van ‘Europe Invasion’, die meer dan een miljoen keer bekeken werd.

Een ander Nederlandstalig X-account deelt een artikel van de Nederlandse krant De Telegraaf over een steekpartij waarbij een Spaanse jongen van 11 het leven liet, en insinueert dat het om islamterrorisme zou gaan.

Waarover gaan deze berichten?

Op 18 augustus werd in het Spaanse Mocejón, een dorp in de provincie Toledo, een elfjarige jongen neergestoken terwijl hij met vrienden aan het voetballen was. De jongen overleefde de aanval niet.

Al heel snel na de moord begonnen heel wat desinformatie en onbewezen claims te circuleren over de etnische origine van de dader, in verschillende talen en in verschillende Europese landen. Het ging volgens sommigen om een migrant, anderen specifieerden dat de man van Maghrebijnse afkomst zou zijn. Nog anderen verkondigen dat de dader een minderjarige van 16 zou zijn.

Madrid

De vermeende dader, die volgens de Spaanse openbare omroep RTVE de feiten heeft bekend, is ondertussen aangehouden en zit in voorlopige hechtenis. Het gaat om een 20-jarige man met een blanke huid en de Spaanse nationaliteit, meldt de Spaanse openbare omroep RTVE, die bronnen binnen het onderzoek en de lokale overheid citeert. De man woont in Madrid bij zijn moeder en was voor enkele dagen op vakantie in Mocejón, bij zijn vader en grootouders, die in het dorp wonen. 

Toch verspreidde het nieuws dat de dader een migrant zou zijn, zich snel over heel Europa. Onder meer de Engelse influencer Tommy Robinson, die een miljoen volgers heeft en bekend staat voor het verspreiden van anti-moslimcontent, deelde op X een post waarin hij beweert dat een elfjarige jongen in Toledo werd neergestoken door een buitenlander. ‘Overal in Europa hetzelfde probleem. Red onze kinderen’, luidt zijn bijschrift.

Indringer

Ook heel wat Franstalige posts en Italiaanse socialemediagebruikers delen het bericht. Portugese posts claimen dat de 11-jarige Spaanse jongen zou zijn gedood door een ‘indringer’, ‘een illegale immigrant’ of een ‘buitenlander’. Dezelfde content circuleert ook in onder meer het Zweeds, Turks, Fins, Pools, Grieks en Duits.  

Aan de Spaanse factcheckers van Maldita hebben de Spaanse ordediensten bevestigd dat er ‘veel desinformatie circuleert over de dader van de misdaad’. Het is niet de eerste keer dat desinformatie op Europees niveau de ronde doet die migranten onterecht linkt aan criminele feiten, zoals Maldita op zijn website uitlegt.

Ook de familie van het slachtoffer heeft gewaarschuwd voor de misinformatie die circuleert. Een woordvoerder van de familie heeft in de pers uitdrukkelijk opgeroepen tot ’grote voorzichtigheid’, en gevraagd om niemand te criminaliseren vanwege zijn afkomst, ras, kleur of geloof. 

Conclusie
– Op 18 augustus werd in het Spaanse dorp Mocejón in de provincie Toledo een jongen van elf doodgestoken. 
– Socialemediagebruikers stellen dat de dader een migrant is.
– Dat klopt niet. Het is ondertussen officieel bevestigd dat het gaat om een 20-jarige Spanjaard. die in Madrid woont en op vakantie was bij zijn vader in het dorp.
– We beoordelen de claims daarom als onwaar.

Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 30 augustus 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content