Factcheck: nee, de beste marathonlopers volgen geen carnivoor dieet

© Belga

Volgens socialemediagebruikers zouden de beste marathonlopers ter wereld een carnivoor dieet volgen. Dat is een dieet dat uitsluitend uit vlees, vis en zuivel bestaat. Dat klopt niet. Veel van de beste marathonlopers eten simpele maaltijden met soms vlees, maar vooral veel koolhydraatrijk voedsel.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op Instagram verschijnt een video over het dieet van de beste marathonlopers. ‘Velen van hen volgen een carnivoor dieet’, lezen we in het bijschrift. ‘De beste marathonlopers volgen een carnivoor dieet, zeker als ze een donkere huidskleur hebben’, klinkt het in de video.

Een carnivoor dieet is volgens Harvard Health Publishing een dieet dat alleen de consumptie van vlees, eieren, vis, zuivel en water toelaat. Om dat dieet te volgen moet je alle groenten, vruchten, granen, bonen, zaden en noten weglaten.

Zo’n carnivoor dieet wordt de laatste jaren door steeds meer influencers op sociale media gepromoot. Volgens VRT NWS worden die video’s vaak miljoenen keren bekeken, ook al komen ze niet van specialisten.
Voorstanders menen dat het carnivoor dieet helpt om ontstekingen tegen te gaan, spieren te kweken of zelfs van puisten verlost te raken. Het idee dat een carnivoor dieet geen voedingstekorten zou veroorzaken of zelfs gezond zou zijn gaat terug op Amerikaans onderzoek uit 2020. Volgens Gezondheid en Wetenschap is dat onderzoek niet objectief.

Maar wat met marathonlopers? Klopt het dat de beste marathonlopers ter wereld een carnivoor dieet volgen?

Lokaal, koolhydraatrijk en gevarieerd

De snelste marathonlopers ter wereld komen allemaal uit Oost-Afrikaanse landen als Kenia en Ethiopië. De houder van het officieuze wereldrecord en tweevoudig olympisch kampioen, Eliud Kipchoge, is in Kenia geboren en traint er nog altijd.

Veel topmarathonlopers trainen samen in het Keniaanse dorp Kaptagat, waar het Global Sports Communication Training Camp ligt. Dat wereldberoemde trainingskamp ligt tussen de velden en heeft slechts zeer rudimentaire voorzieningen.

Op de website van de Olympische Spelen staat een artikel over het dieet van Kipchoge en de andere marathonlopers die in Kaptagat trainen. Het dieet van de atleten zou net zoals de levensomstandigheden zeer simpel zijn en hoofdzakelijk bestaan uit lokaal geteeld voedsel.

De atleten eten er vooral ugali, een soort pap van maïsmeel die volgens BBC News voor een kwart van de totale calorie-inname zou zorgen. De lopers eten inderdaad soms vlees, maar veel lopers halen hun proteïnen ook uit melk en bonen. Daarnaast maken brood, fruit, eieren, granen en managu – een groente die op spinazie lijkt – deel uit van het dieet van de lopers. BBC News ging dat zelf na in Kaptagat.

Het kanaal van de Olympische Spelen publiceerde ook de documentaire Feed the Flame over het dieet van de lopers in Kaptagat. ‘Ze eten veel groenten. Af en toe is er vlees, maar vlees is iets luxueus’, vertelt een coach van de atleten op 3:10. ‘Het voedsel dat ze eten, is eigenlijk het voedsel dat hun families eten’, verduidelijkt een kokkin van het trainingskamp (5:00).

Conclusie
– Volgens socialemediagebruikers zouden de beste marathonlopers ter wereld een carnivoor dieet volgen. Dat is een dieet dat uitsluitend uit vlees, vis en zuivel bestaat.
– Dat klopt niet. Veel van de beste marathonlopers eten simpele maaltijden met soms vlees, maar vooral veel koolhydraatrijk voedsel.
– Dat de beste marathonlopers allemaal een carnivoor dieet volgen is dus onwaar.

Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 29 augustus 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content