Factcheck: nee, de beelden van deze steekpartij werden niet in Barcelona gemaakt

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een video van een brutale steekpartij. Volgens socialemediagebruikers zou het gaan om een aanval door een migrant in Barcelona. Dat klopt niet. De beelden werden in februari 2023 in de Turkse stad Aydin gemaakt.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 12 maart post een Nederlandstalig Telegramkanaal een video waarin te zien is hoe een man met een mes in het gezicht wordt gestoken.

Screenshot Telegram

‘Een Noord-Afrikaan steekt in bijzijn van ooggetuigen een Spaanse inwoner dood. Deze inboorlingen tonen hun dankbaarheid wel op erg vreemde wijze’, lezen we in het bijschrift. Het incident zou hebben plaatsgevonden in Barcelona.

De video circuleert ook op Facebook en X. Ook Nederlandstalige X- en Facebookgebruikers posten de video. Sommige berichten claimen dat het incident plaatsvond in de Barcelonese buurt El Raval, maar ook Amerikaanse X-gebruikers posten de video in het idee dat de aanvaller een migrant is. Een tweet wordt 680.000 keer bekeken.

Klopt het dat een Noord-Afrikaans persoon een ander persoon neerstak in Barcelona?

We nemen enkele screenshots van de video en voeren via Google Lens een omgekeerde zoekopdracht uit. Zo komen we terecht bij berichten van de Turkse nieuwssites Ahaber en Derincemiz, waar we dezelfde beelden terugvinden.

Volgens de berichten vond de aanval plaats in de Turkse stad Aydin, in de wijk Efeler. De aanvaller in de video had meer dan 31 misdaden op zijn strafblad en was net vrijgelaten uit de gevangenis. Hij werd kort na het incident opnieuw opgepakt. Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ook het slachtoffer zou verschillende misdaden op zijn conto hebben staan.Over de nationaliteit van de dader vermelden de Turkse media niets.

De beelden circuleerden al eerder in Turkije met de stelling dat de aanvaller moslim was en het slachtoffer christen. Het Turkse Centrum voor de bestrijding van desinformatie verklaarde in mei 2023 dat ook die stelling fake news was. Dat lezen we in een artikel van de Turkse krant Turkiye Gazetesi.

Conclusie
– Online circuleert een video van een brutale steekpartij.
– Volgens socialemediagebruikers zou het gaan om een aanval door een migrant in Barcelona. Dat klopt niet.
– De beelden werden in februari in de Turkse stad Aydin gemaakt.
– We beoordelen de stelling dat het gaat om een migrant in de Spaanse stad Barcelona dan ook als onwaar.

Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 14 maart 2024

Partner Content