Factcheck: nee, Christine Lagarde heeft niet gezegd dat contant geld afgeschaft moet worden om klimaatverandering tegen te gaan
Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde gezegd hebben dat cash geld moet worden afgeschaft om de klimaatverandering tegen te gaan. Dat klopt niet. In de video zegt Lagarde enkel dat de impact van bankbiljetten op het milieu moet worden verminderd. Uit de klimaatstrategie blijkt dat de ECB dat wil doen door bankbiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen te vervaardigen.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde zeggen dat we ‘om onze ecologische voetafdruk te verkleinen contant geld moeten elimineren’.
De post werd ook gedeeld door Nederlandstalige accounts op X (hier en hier). ‘Europese Central Bank Digital Currency is onderweg! Om het klimaat te redden’, schrijft een van die gebruikers.
Central Bank Digital Currency (CBDC) is een nieuw soort geld dat uitsluitend in digitale vorm bestaat, om transacties en overschrijvingen te vereenvoudigen. De ECB heeft op basis van dat concept een digitale euro gelanceerd als deel van een pilootproject. Volgens de Europese Supervisor van Gegevensbescherming (EDPS) zou een digitale euro mensen net meer controle over hun persoonlijke data en veiligheid kunnen geven en mogelijkheden bieden voor anonieme betalingen. EDPS ziet echter risico’s verbonden aan zo’n digitale euro, zoals databeveiliging en een gebrek aan vertrouwen bij gebruikers.
In het verleden circuleerden er al andere beweringen over digitaal geld en de voordelen van cash geld. Zo schreef Knack reeds een factcheck over een viraal pleidooi voor cash geld dat onjuistheden bleek te bevatten.
Maar heeft Christine Lagarde wel gezegd dat contant geld moet worden geëlimineerd als onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering?
Eurobiljetten uit biologisch katoen
We bekijken de video die samen met de beweringen gepost wordt. In de video geeft Lagarde aan dat ook de Europese Centrale Bank haar bijdrage zal moeten leveren in de strijd tegen klimaatverandering. ‘We zullen ook werken om onze koolstofafdruk te verminderen in alles wat we doen. Van bankbiljetten tot hoe we toezien op banken’, vertelt ze onder meer (0:54).
Uit deze quote valt niet af te leiden of Lagarde vindt dat bankbiljetten afgeschaft of verduurzaamd moeten worden. We gaan op Google op zoek naar de positie van de ECB hierover. Op de website van de ECB vinden we een artikel terug over het klimaatplan van die centrale bank. ‘De ECB lanceert zijn achtste Environmental Management Program om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te helpen behalen. Samen met de hele eurozone zal gewerkt worden aan ecologische ontwerpen van de toekomstige bankbiljetten en zal de ecologische voetafdruk meegenomen worden in het design van een digitale euro die momenteel in de ontwerpfase zit’, lezen we daar.
In dat Climate and Nature plan 2024-2025 staat meer in detail dat nieuwe eurobiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen moeten bestaan (p 5).
Conclusie
– Op sociale media circuleert een video van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde. Volgens socialemediagebruikers zou Lagarde gezegd hebben dat cash geld moet worden afgeschaft om de klimaatverandering tegen te gaan.
– Dat klopt niet. In de video zegt Lagarde enkel dat de impact van bankbiljetten op het milieu moet worden verminderd.
– Uit de klimaatstrategie blijkt dat de ECB dat wil doen door bankbiljetten tegen 2027 volledig uit biologisch katoen te vervaardigen.
– We beoordelen de beweringen dus als onwaar.
Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle gebruikte bronnen werden laatst geraadpleegd op 20 november 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.