Factcheck: ja, we raken onze smartphone gemiddeld ruim 2600 keer per dag aan

© Steve Michiels

‘We raken onze smartphone gemiddeld 2617 keer per dag aan’, zo lazen we in Plus Magazine. En dat klopt.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

In Plus Magazine lazen we een artikel over schermverslaving. ‘We raken onze smartphone gemiddeld 2617 keer per dag aan’, zo klinkt het. Als bron wordt verwezen naar het boek Afkicken van de smartphone van de Franse auteur Thibaud Dumas.

Enig online zoekwerk brengt ons al snel bij de bron van dit getal. In 2016 verscheen een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dscout, dat 94 Android-gebruikers rekruteerde. Op hun smartphone werd een app geïnstalleerd waarmee elke aanraking – elke swipe of tik op het scherm – werd geregistreerd. Dat gebeurde 24 uur per dag, vijf dagen lang. Gebruikers waren gemiddeld 145 minuten per dag met hun smartphone in de weer, verdeeld over gemiddeld 76 sessies. Als alle aanrakingen werden opgeteld, waren dat er gemiddeld 2617 per dag.

‘Dit lijkt spectaculair, maar het is zeer aannemelijk’, vertelt professor media, technologie en innovatie Lieven De Marez (UGent), de drijvende kracht achter de jaarlijkse Digimeterstudie, die peilt naar digitale trends in Vlaanderen. Voor de laatste editie werden net geen 3000 Vlamingen bevraagd over bezit en gebruik van digitale media. Daaraan werden ook analyses gekoppeld uit de MobileDNA-app, die het smartphonegebruik tot in het detail meet. Voor de laatste Digimeterstudie konden data van ruim 4500 gebruikers van deze app worden geanalyseerd.

Er wordt gekeken naar het aantal aanrakingen, niet het aantal ontgrendelingen.

Mariek Vanden Abeele (UGent)

‘Het aantal “aanrakingen” van de smartphone wordt in onze app niet geregistreerd’, vertelt professor De Marez. ‘Wij kijken wel naar de totale tijd die mensen doorbrengen op hun smartphone. Vóór corona was dat voor de gemiddelde Vlaming 150 minuten per dag, intussen is dat opgelopen tot gemiddeld 188 minuten per dag. Daarnaast registreren we ook de hoeveelheid sessies met de smartphone: elke keer dat die wordt ontgrendeld, wordt beschouwd als één sessie. Vóór corona waren dat er gemiddeld 80 per dag. Tijdens corona ging dat even opvallend omhoog, tot gemiddeld 140 sessies. Maar intussen is dat weer gestabiliseerd tot een 80-tal keer per dag. Er zijn nu dus evenveel sessies als voor corona, maar gemiddeld duren die langer. Tijdens zo’n sessie ontstaat een zogenaamd “treintje”: mensen kijken bijvoorbeeld eerst naar een binnenkomend Whatsapp-bericht, openen vervolgens hun Facebook-app, spelen een spelletje, enzovoort. Een totaal van 2617 aanrakingen lijkt me zeker niet overdreven: om een spelletje te spelen of bericht te tikken, heb je al heel wat aanrakingen nodig. Ook sociale media vragen veel ‘aanrakingen’, in de vorm van scrollen en liken.’

Professor media, technologie en innovatie Mariek Vanden Abeele (UGent) valt haar collega bij. ‘Op het eerste gezicht lijkt dit een verontrustend cijfer. Maar er wordt inderdaad gekeken naar het aantal aanrakingen, niet het aantal ontgrendelingen. In het rapport van Dscout, dat al dateert uit 2016, is sprake van gemiddeld 145 minuten per dag op de smartphone en gemiddeld 76 sessies. Deel die 2617 aanrakingen door 76 en je komt aan 34 aanrakingen per sessie, wat zeker niet overdreven is. Uit de laatste Digimeter blijkt dat we nu in Vlaanderen gemiddeld aan 188 minuten en 80 sessies per dag zitten, dus het zou me niet verbazen als het aantal aanrakingen nu nog hoger ligt. Maar eigenlijk zegt dat getal heel weinig: de duurtijd en het aantal ontgrendelingen zijn sociaal-wetenschappelijk gezien veel relevanter.’

CONCLUSIE
Op basis van wetenschappelijk onderzoek en gesprekken met experts blijkt het zeer plausibel dat we onze smartphone gemiddeld 2617 keer per dag aanraken. Wellicht is het intussen zelfs meer. We beoordelen de stelling dus als waar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Bovendien werden voor deze factcheck de volgende mensen gecontacteerd:
– Telefoongesprek en mailverkeer met Lieven De Marez (UGent), 23 mei 2022
– Telefoongesprek en mailverkeer met Mariek Vanden Abeele (UGent), 23-24 mei 2022

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 24 mei 2022.

* Artikel werd aangepast op 1/06/2022 om 16:20, om bronvermeldingen en hyperlinks toe te voegen.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content