Factcheck: ja, Vlaamse koeien stoten minder CO₂ uit dan Braziliaanse koeien
In De Afspraak stelde Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) dat Vlaamse koeien minder CO₂ uitstoten dan Braziliaanse. Volgens specialisten klopt dat.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Terwijl de boeren hevig protest voerden op de Belgische snelwegen, was Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw Jo Brouns (CD&V) te gast in het VRT-duidingsprogramma De Afspraak op 30 januari.
Tijdens de uitzending stelt Brouns onder meer dat ‘een Vlaamse koe slechts een halve kilogram CO₂ uitstoot per liter melk die geproduceerd wordt. In Brazilië is het vijf keer meer’. (vanaf 14:35)
Die stelling doet sterk denken aan een uitspraak die CD&V-voorzitter Sammy Mahdi ongeveer een jaar geleden deed. ‘Belgische koeien stoten twee keer minder CO₂ uit dan Argentijnse’, stelde Mahdi in een interview dat op 4 februari 2023 verscheen in de krant De Tijd. In het VRT-duidingsprogramma De Zevende Dag van 5 februari 2023 herhaalde Mahdi die stelling (01:16:52): ‘Een Vlaamse koe stoot twee keer zo weinig CO₂ uit als een Argentijnse koe.’
Knack onderzocht die uitspraak in een factcheck en raadpleegde daarvoor verschillende experten. De conclusie van die factcheck: Argentijnse koeien – en Latijns-Amerikaanse koeien in het algemeen – stoten meer CO₂ uit dan Belgische koeien, maar de data zijn onderling moeilijk te vergelijken, waardoor het zo goed als onmogelijk is om het exacte verschil in uitstoot te berekenen. Op basis van die informatie beoordelen we ook de uitspraak van minister Brouns als ‘eerder waar’.
Conclusie
– Volgens Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) zouden Belgische koeien minder CO₂ uitstoten dan Braziliaanse koeien.
– Experten bevestigen dat Belgische koeien minder CO2 uitstoten dan koeien in Latijns-Amerika, maar wijzen erop dat het exacte verschil moeilijk te berekenen is.
– We beoordelen de uitspraak van Brouns daarom als eerder waar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 5 februari 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.