Factcheck: ja, eieren bevatten veel gezonde voedingsstoffen

© Sarah Yu Zeebroek

‘Als je elke dag een ei eet, heb je geen supplementen meer nodig’, zo lazen we in Amayzine. Eieren bevatten inderdaad heel wat belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook geen ‘wondermiddel’ dat een ongezond voedingspatroon compenseert. We beoordelen de stelling als eerder waar.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

In het online magazine Amayzine lazen we een artikel met als kop: ‘Als je dit ene product elke dag eet, hoef je geen supplementen meer te slikken.’ Wat verderop blijkt het om eieren te gaan. Al wordt meteen genuanceerd: ‘Je kunt niet alléén maar dit eten, maar het helpt wel.’ Een ei zou zo voedzaam zijn, ‘dat het bijna al je supplementen kan vervangen’. Waarop een opsomming volgt van tientallen vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren.

Volgens Rosa Luyten, stafmedewerker Gezonde Voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, klopt het dat een ei een prima voedingsmiddel is, zeker als vleesvervanger, omdat het veel eiwitten, ijzer en vitamine B12 bevat. ‘Op onze website kun je lezen dat eieren eten geen aangetoonde voor- of nadelen heeft. Ze zijn dus niet schadelijk voor de gezondheid, maar ook geen wondermiddel.

‘De titel van het artikel in Amayzine suggereert dat dit een “superfood” zou zijn, maar dat is overdreven. Eieren bevatten heel wat voedingsstoffen: vooral eiwitten en vet, maar ook veel vitaminen en mineralen. Ze passen dus zeker binnen een gevarieerd, gezond eetpatroon. Wie gevarieerd eet, heeft in principe geen supplementen nodig, tenzij de huisarts of diëtist dat aanraadt.

‘Wij adviseren om maximaal zes eieren per week te eten, inclusief de eieren in gebak of mayonaise, bijvoorbeeld. Anders vergroot je mogelijk de kans op diabetes, al is daarvoor nog meer onderzoek nodig. Mensen die eieren van hun eigen kippen eten, beperken dat beter tot twee per week, omdat ze door bodemverontreiniging mogelijk dioxines en pcb’s bevatten.’

Het valt zeker aan te raden om de dagelijkse – vaak ongezonde – charcuterie op de boterham eens te vervangen door een ei.

Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, is het daarmee eens. ‘Eieren hebben wat imagoschade opgelopen in de periode dat er veel onderzoek werd gevoerd naar cholesterol. In één eidooier zit gemiddeld 200 mg cholesterol. Vroeger dacht men dat cholesterol in voeding ook slecht was voor de cholesterol in het lichaam, maar intussen weten we dat vooral verzadigde vetten in voeding leiden tot meer cholesterol in het lichaam.

‘Als je één ei per dag eet, zal dat geen nadelige effecten hebben voor je hart en bloedvaten. Al is de claim wel wat overdreven: eieren zijn – net als voedingssupplementen – geen wondermiddel waarmee je een ongezond eetpatroon kunt compenseren. Als je dagelijks soja latte’s met veel suiker en croissants eet bij het ontbijt, trek je dat niet recht met een ei. Maar het is wel een voedzaam product: het bevat bijvoorbeeld 39% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B12 en 17% van je dagelijkse behoefte vitamine D.

‘Bovendien is het interessanter om dit soort essentiële voedingsstoffen uit voeding te halen dan uit supplementen. Een voedingsmiddel is namelijk méér dan de optelsom van nutriënten. Een ei is dus niet alleen een kalkschaal met proteïnen, vitaminen en mineralen, maar bevat nog veel meer stoffen. Daardoor kunnen bepaalde essentiële voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen. Daarom valt het zeker aan te raden om de dagelijkse – vaak ongezonde – charcuterie op de boterham eens te vervangen door een ei.’

Is het waar?

Eieren bevatten heel wat belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook geen ‘wondermiddel’ dat een ongezond voedingspatroon zou compenseren. We beoordelen de stelling als eerder waar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Bovendien werden voor deze factcheck de volgende mensen gecontacteerd:

– Telefoongesprek en mailverkeer met Rosa Luyten (Vlaams Instituut Gezond Leven vzw), 2-3 september 2024

– Telefoongesprek en mailverkeer met Michaël Sels (UZA), 2-4 september 2024

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 4 september 2024.

Partner Content