Factcheck: ja, deze speech van Kamala Harris is echt, maar fragment is uit context getrokken

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

Online circuleert een videofragment van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris dat voor veel socialemediagebruikers een bewijs vormt voor de machtshonger van Harris. Maar het fragment is uit de context getrokken. In het volledige fragment is te horen hoe Harris in feite kritiek leverde op voormalig Amerikaans president Donald Trump, die volgens Harris niet begrijpt hoe macht werkt.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 31 augustus retweet plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs een video van de Democratische presidentskandidaat en huidig Amerikaans vicepresident Kamala Harris.

Screenshot X

In het fragment horen we Harris het volgende zeggen: ‘Ik leerde – ik denk dat ik 22 was toen ik met dat werk begon – dat ik iemand met een pennentrek kon aanklagen voor een overtreding van het laagste niveau. En door een pennentrek kon die persoon gearresteerd worden, minstens 48 uur in de gevangenis zitten, tijd op zijn werk en bij zijn gezin verliezen, misschien zijn job verliezen, uit eigen zak een advocaat moeten betalen, aanzien in de gemeenschap verliezen, allemaal door mijn pennentrek. Weken later kon ik de aanklacht laten vallen, maar hun leven zou voorgoed veranderd zijn. Zo leerde ik op jonge leeftijd de kracht.’

Voor socialemediagebruikers is het fragment een bewijs voor Kamala Harris’ machtshonger. ‘Dit is het meest tirannieke en duivelse ding dat Kamala Harris ooit op camera heeft gezegd’, lezen we in het Engelstalige bijschrift van de tweet. ‘Het zou een schande zijn als niet elke Amerikaan dit ziet’, gaat dat bijschrift verder. Ook andere X-gebruikers delen de video. De video circuleert ook op TikTok en Facebook.

Is het fragment echt?

Kritiek op Trump

In de linkerbovenhoek van de video zien we ‘Portsmouth, New Hampshire’ staan. Onderaan het scherm lezen we ‘2020, Kamala Harris D-California, presidentskandiaat’. De video werd dus waarschijnlijk enkele jaren geleden gemaakt. In 2019 was Harris namelijk ook een van de Democratische kandidaten die meedongen naar de nominatie van Democatisch presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2020.

We googelen ‘Kamala Harris speech Portsmouth New Hampshire’ en vinden de volledige speech terug op de website van de Amerikaanse televisiezender C-Span. Harris hield de speech op 9 september 2019. Daar vinden we vanaf 18:58, tot en met 19:47 het fragment uit de tweet terug. Wat ze zegt komt exact overeen. De video is dus echt, en werd niet gemanipuleerd.

Maar de video werd wel geknipt, blijkt uit de rest van de speech. De quote uit de tweet werd gevolgd door volgend fragment: ‘Ik leerde dus al op jonge leeftijd welke macht we hebben op echte mensen als we deze functies bekleden. En ik was maar een bescheiden plaatsvervangende officier van justitie. Toch hebben we iemand in het Witte Huis die het presidentiële ambt van de Verenigde Staten bekleedt en die niet volledig – of zelfs maar deels – begrijpt wat het betekent om macht te hebben. Laten we daar duidelijk over zijn. Hij pakt uit met wat hij denkt dat zijn macht is, maar hij begrijpt niet wat het betekent om machtig te zijn. Want als je echt begrijpt wat het betekent om machtig te zijn, dan begrijp je dat de grootste maatstaf voor je kracht niet is wie je neerslaat, maar wie je optilt.’ 

Harris leverde met haar speech dus kritiek op toenmalig Amerikaans president Donald Trump, die volgens Harris niets van macht begrijpt. Haar speech is geen bewijs van haar ‘machtshonger’ zoals veel socialemediagebruikers geloven.

Conclusie

– Online circuleert een videofragment van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris, dat voor veel socialemediagebruikers een fragment vormt voor haar machtshonger.

– Het fragment is uit de context getrokken. In het volledige fragment is te horen hoe Harris met haar speech kritiek leverde op voormalig Amerikaans president Donald Trump, die volgens Harris niet begrijpt hoe macht werkt.

– We beoordelen het fragment met bijschrift dan ook als eerder onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 2 september 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content