Factcheck: ja, affiche die witte vrouwen aanmaant zich te bedekken is echt, maar afkomstig van rechtse extremist

Lotte Lambrecht
Lotte Lambrecht Journalist en factchecker

‘Witte vrouw, integreer je!’ Online circuleert een foto waarop een affiche te zien is die witte vrouwen oproept zich te bedekken. Socialemediagebruikers reageren verontwaardigd op de foto. Bovendien denken ze dat de poster gemaakt werd door iemand met een moslimachtergrond, maar dat klopt niet. De poster is echt, maar werd ontworpen door een Duitse rechts-extremist. Hij riep op om de poster zo veel mogelijk te verspreiden om zo antimoslimgevoelens aan te wakkeren. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 28 oktober deelt een Nederlandstalige X-gebruiker een Duitse tweet waarin een afbeelding van een poster te zien is. Op de poster lezen we, in het Duits: ‘Witte vrouw, integreer je!’

‘Schokkend!’ lezen we in het bijschrift. ‘In Duitsland zijn deze posters (sic): ‘Integreer, blanke vrouw. Dit is niet langer jouw land en zal het ook nooit meer zijn. Kleed je met respect voor andere culturen en wees je bewust van de religieuze gevoelens van gediscrimineerde minderheden.’ De omvolkers zijn gek.’

Screenshot X

De originele tweet in het Duits wordt minstens 433.900 keer bekeken. Ook andere Nederlandstalige X-gebruikers delen de foto. 

Is dit aanplakbiljet, waarop van blanke vrouwen geëist wordt dat ze zich bedekken, echt?

We nemen een screenshot van de foto en laden die op bij Google Lens. Zo vinden we nog andere foto’s van de affiche, die op andere plaatsen zijn genomen. 

We googelen ook de slogan ‘Integrier dich, Weisse Frau’. Zo komen we terecht op de website van de Duitse krant Saarbrücker Zeitung. In een artikel dat op 28 oktober 2024 werd gepubliceerd, gaat de krant dieper in op de oorsprong van de afbeelding. Volgens het artikel is de maker niet een of andere moslim-extremist, maar wel de rechts-extremistische activist Aron Pielka. Online gebruikt hij het pseudoniem Shlomo Finkelstein. In een video die hij in februari 2021 postte, roept hij op om de affiche overal in Duitsland te verspreiden. Hij plaatste een link bij de video zodat zijn volgers de poster konden uitprinten. Daarna dook die onder meer op in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

In een factcheck van de Duitse factcheckorganisatie Correctiv, gepubliceerd in 2021, lezen we dat de affiche al eerder in Duitsland en op sociale media circuleerde.

Pielka werd in november 2020 veroordeeld tot een jaar cel voor het oproepen tot haat, de verspreiding van symbolen van onwettelijke organisaties en de belediging van religieuze gemeenschappen. Hij kreeg opschorting van straf, maar in februari 2022 leefde hij de opgelegde voorwaarden niet na. Op 13 augustus 2024 arresteerde de Duitse politie Pielka nabij Berlijn. Sindsdien zit hij zijn celstraf uit. Dat lezen we bij Correctiv.

De foto die wij checken werd genomen in de Brandstrasse in Cloppenburg. Dat lezen we op OM Online, een Duits regionaal nieuwsmedium. De poster werd er op 19 augustus 2021 aangetroffen. De affiches waren ook op de muren van het stadhuis aangebracht. 

Conclusie

Online circuleert een foto die een affiche toont die witte vrouwen aanmaant zich te bedekken. Socialemediagebruikers reageren verontwaardigd op de foto. Bovendien denken ze dat de poster gemaakt werd door iemand met een moslimachtergrond, maar dat klopt niet. De affiche is echt, maar werd ontworpen door een Duitse rechts-extremist. Hij riep op om de poster zo veel mogelijk te verspreiden om zo antimoslimgevoelens aan te wakkeren. NIettemin is de afbeelding authentiek, en beoordelen we ze dan ook als waar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 18 oktober 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content