Factcheck: grapje van Joe Biden over verkoop van staatsgeheimen wordt uit zijn context getrokken
Op sociale media circuleert een videofragment waarin de Amerikaanse president Joe Biden lijkt te zeggen dat hij staatsgeheimen heeft verkocht. Dat klopt niet. De video werd geknipt. Biden maakte een grapje.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op Facebook, Telegram en Twitter circuleert een videofragment waarin de Amerikaanse president Joe Biden samen met de Indiase president Narendra Modi te zien is (hier en hier gearchiveerd). In de video, die zo’n veertien seconden duurt, horen we Biden zeggen dat hij staatsgeheimen heeft verkocht. ‘Ik bedacht net… In ieder geval, ik ben gestart zonder jullie en ik heb heel wat staatsgeheimen en belangrijke dingen verkocht’, horen we Biden zeggen.
‘Die man is letterlijk gestoord!’ schrijft een Twittergebruiker bij de video. ‘En het zal met hem alleen maar erger worden op wereldvlak!’
In welke context deed Biden deze uitspraak?
Als we ‘Joe Biden Modi meeting’ googelen, vinden we het volledige fragment op het YouTube-kanaal van het Witte Huis.
Daarin horen we Biden de opmerking maken, om daarna het volgende te zeggen (0:14): ‘Alle gekheid op een stokje, we zullen samenwerken om nieuwe technologie te maken om het leven van mensen wereldwijd te veranderen.’ Dat lezen we ook in de transcriptie van het gesprek.
Biden maakte dus een grapje, waar Modi overigens hartelijk om moest lachen. De video werd dus strategisch geknipt. Het rondetafelgesprek met Modi en Biden vond plaats op 23 juni. Dat zien we in de publieke agenda van Biden.
Tijdens het rondetafelgesprek ontmoetten beide staatshoofden verschillende hoofden van IT- en technologiebedrijven. Dat lezen we in een artikel van persagentschap Reuters.
Conclusie
Op sociale media circuleert een videofragment waarin de Amerikaanse president Joe Biden lijkt te zeggen dat hij staatsgeheimen heeft verkocht. Dat klopt niet. De video werd geknipt waardoor niet meer duidelijk wordt dat Biden een grapje maakte. We beoordelen de bewering als uit zijn context getrokken en onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 4 juli 2023.
Debat!
Op dinsdag 1 augustus organiseert Knack op Theater Aan Zee in Oostende een debat over factchecking en AI. Het panel bestaat uit Kristin Van Damme (onderzoekster, UGent), Rien Emmery (De Arbiter, VRT/Knack), Brecht Castel (Factchecker, Knack) en Elisa Hulstaert (Journaliste, Knack).
De factcheckers van Knack leverden ook input voor fektsjek van Simone Milsdochter. Die voorstelling, een zogenaamde ‘lecture performance’, speelt elke dag van 28 juli tot 4 augustus.
TAZ#23 vindt plaats van 26 juli tot 5 augustus in Oostende. Info en tickets: theateraanzee.be
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.