Factcheck: gemixte soep bevat niet per se minder voedingsstoffen en vezels dan ongemixte soep
‘Bij gemixte groenten gaan helaas veel voedingsstoffen en vezels verloren’, lazen we in Het Laatste Nieuws. Volgens experts is dat meestal niet het geval. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Diëtiste Sanne Mouha testte voor de weekendeditie van Het Laatste Nieuws tien soepen uit brik. In de inleiding van dat artikel lezen we: ‘Bij gemixte groenten gaan helaas veel voedingsstoffen en vezels verloren.’ In de tekst staat herhaaldelijk dat gemixte soep een minder verzadigd gevoel geeft en minder vezels bevat. Maar klopt dat wel?
We nemen contact op met Ann Van Loey (KU Leuven), professor bio-ingenieurswetenschappen en voedingstechnoloog. Volgens haar vind je de grootste verschillen in voedingsstoffen tussen warme en koude groenten: ‘Sommige voedingsstoffen gaan bij het koken verloren, andere worden na het koken van groenten bij de vertering makkelijker opgenomen als ze zijn opgewarmd.’
Ook mixen kan een invloed hebben, zegt Van Loey, aangezien daardoor enzymen vrijkomen die aanwezige vitamines zoals vitamine C aantasten. ‘Maar als je de groenten verhit voor je ze mixt – wat bij het maken van soep steevast gebeurt – zijn die enzymes al afgebroken voor ze de kans krijgen de vitamines kapot te maken.’
Of gekookte soep al dan niet gemixt wordt, heeft volgens Van Loey een veel kleinere impact op de hoeveelheid voedingsstoffen en vezels, ook wanneer het in een fabriek gebeurt. ‘Op industriële schaal zijn de vezels meestal kleiner gemalen dan met een huishoudelijke mixer. Maar tenzij je de soep achteraf zeeft, blijven die vezels wel nog aanwezig. Door te mixen gaan er dus geen vezels verloren.’
Yves De Bleecker, docent en coördinator van het expertisecentrum agro- en biotechnologie van de Hogeschool VIVES, bevestigt de stellingen van Van Loey. ‘Het belangrijkste voor de hoeveelheid micronutriënten in bewerkt voedsel is de hitte waaraan het werd blootgesteld’, zegt hij.
De Bleecker beaamt dat bij mixen geen vezels verloren gaan, maar geeft aan dat de vezels wel van samenstelling veranderen. ‘Door te mixen verklein je de vezels. Zowel lange als korte vezels zijn belangrijk. Ik kan dus niet zeggen of mixen soep daadwerkelijk ongezonder maakt.’
Wanneer we die opmerkingen voorleggen aan Sanne Mouha, de diëtiste van het artikel, reageert ze dat haar uitspraken alleen van toepassing zijn op kant-en-klare soep en dat Het Laatste Nieuws te veel context heeft geschrapt. ‘Gemixte soep wordt meestal gemaakt op basis van puree of concentraat, waardoor er van de vezels niets overblijft’, verduidelijkt ze. ‘Bij die industriële processen worden er niet per se vezels uitgehaald, maar worden ze wel in kleinere stukjes gebroken. En door harde vezels op te breken, maak je ze kapot’, zegt Mouha. Volgens haar zouden die kleinere vezels minder verzadigen dan grove vezels.
Ann Van Loey is het daar niet mee eens: ‘Je moet al heel intens mixen om de celwandpolymeren van groentecellen kapot te maken. Door te mixen verandert de gemiddelde molaire massa van celwandpolymeren niet.’
Het klopt wel dat kant-en-klare gemixte soep minder groenten bevat dan zelfgemaakte gemixte soep doordat ze eerder gemaakt wordt op basis van purees en concentraten dan een kant-en-klare juliennesoep. ‘Als er nog stukjes groenten in kant-en-klare soep zitten, weet je tenminste dat ze daadwerkelijk groenten bevat’, zegt Mouha.
Is het waar?
Volgens experts wordt soep door ze te mixen niet armer aan vitaminen en vezels. Maar kant-en-klare gemixte soep bevat wel minder groenten dan kant-en-klare ongemixte soep. Daarom beoordelen we de stelling als eerder onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende mensen:
– Telefonisch gesprek met professor Ann Van Loey (KU Leuven), 31 oktober.
– Telefonisch gesprek met Yves De Bleecker (Hogeschool VIVES), 31 oktober en 2 november.
– Telefonisch gesprek met diëtiste Sanne Mouha, 2 november.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 2 november 2023.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.