Factcheck: geen bewijs dat Taylor Swift 10 miljoen dollar heeft gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden in Los Angeles

Karin Eeckhout

Op sociale media gaat de bewering rond dat popster Taylor Swift 10 miljoen dollar zou hebben gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden in Los Angeles. Daarvoor bestaat geen bewijs De popster heeft op Instagram gedeeld dat ze donaties heeft gedaan, maar bedragen heeft ze niet genoemd.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Online circuleert een afbeelding waarin wordt beweerd dat Taylor Swift 10 miljoen dollar heeft gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden in en rond Los Angeles in Californië. De afbeelding gaat niet alleen rond op Facebook en Threads, ook op BlueSky is ze al opgedoken.


De branden zijn op 7 januari begonnen en al snel geëscaleerd. Ondertussen hebben 25 mensen het leven verloren, is 40.644 hectare verwoest en zijn meer dan 12.300 gebouwen vernietigd.


Het was de Facebookpagina Jack Smith Fan Club, met 37.000 volgers, die de claim over de donatie van Swift het eerst plaatste, op 12 januari. Goed om te weten: de pagina zegt zelf dat ze regelmatig satire brengt.

Genereus

De bewuste post werd 1300 keer gedeeld, en uit de reacties blijkt dat nogal wat mensen de claim voor waar aannemen. Taylor Swift wordt ‘een geweldige dame’ en een ‘genereus, zorgzaam mens’ genoemd.


In sommige posts waarin de claim werd gedeeld, wordt Swift opgelijst naast andere beroemdheden die donaties hadden aangekondigd, van wie velen die informatie openbaar hebben gedeeld. De BeyGOOD-stichting van zangeres Beyoncé deed bijvoorbeeld een donatie van 2,5 miljoen dollar, actrice Jamie Lee Curtis en haar man Christopher Guest doneerden 1 miljoen dollar en Paris Hilton, die zelf haar huis verloor bij de brand, doneerde 100.000 dollar.

Er is echter geen publieke informatie terug te vinden over de vermeende donatie van 10 miljoen dollar die Swift zou hebben gedaan. De Amerikaanse factcheckers van Snopes hebben contact opgenomen met het management van Swift, maar kregen nog geen antwoord op hun vraag over een mogelijke donatie van 10 miljoen dollar.

Ondertussen heeft de popster zelf, op 16 januari, op Instagram Stories een bericht gedeeld waarin ze bevestigt dat ze geld heeft gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden, met daarbij een lijst van de organisaties die ze heeft gesteund. Bedragen vermeldt Swift echter niet.

Geen penny


Dit is niet het eerste gerucht over vermeende donaties door Taylor Swift dat viraal gaat. In oktober 2024, nadat de orkaan Helene zwaar had huisgehouden in de Verenigde Staten, werd gezegd dat Swift ‘geen penny’ zou hebben gedoneerd, terwijl bewezen was dat de popster 5 miljoen dollar had gestort voor de slachtoffers.

Conclusie

– Op sociale media gaat de bewering rond dat popster Taylor Swift een donatie van 10 miljoen dollar zou hebben gedaan voor de slachtoffers van de bosbranden in Los Angeles. 

– Daarvoor bestaat geen bewijs. Een vraag hierover van Amerikaanse factcheckers aan het management van Swift bleef onbeantwoord. Ondertussen heeft de popster zelf een bericht gedeeld waarin ze bevestigt dat ze geld heeft gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden, met daarbij een lijst van de organisaties die ze heeft gesteund. Bedragen vermeldt Swift echter niet.

– We oordelen dat er geen bewijs is voor de claim dat Swift 10 miljoen dollar heeft gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 15 januari 2025. 

* De tekst werd aangepast op 17 januari om 09:15, nadat nieuwe informatie bekend raakte. We voegden volgende zin toe: ‘Ondertussen heeft de popster zelf, op 16 januari, op Instagram Stories een bericht gedeeld waarin ze bevestigt dat ze geld heeft gedoneerd voor de slachtoffers van de bosbranden, met daarbij een lijst van de organisaties die ze heeft gesteund. Bedragen vermeldt Swift echter niet’, samen met een screenshot van de post van Swift.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content