Factcheck: foto van lachende Trump na mislukte aanslag is gemanipuleerd

Karin Eeckhout

Op sociale media doen foto’s de ronde waarop Amerikaans presidentskandidaat Donald Trump lacht terwijl hij door veiligheidsagenten wordt weggeleid na de mislukte aanslag op hem vorige zaterdag in Pennsylvania. De beelden zijn gemanipuleerd.  

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 14 juli deelt iemand op X een foto van een lachende Donald Trump. De Amerikaanse presidentskandidaat en voormalige president heeft nochtans bloedsporen in het gezicht en een bebloed rechteroor. De post is 1,1 miljoen keer bekeken.

Tijdens een verkiezingsrally op zaterdag 13 juli in Butler, in de staat Pennsylvania, doorboorde een kogel het rechteroor van Trump. De 20-jarige dader Thomas Matthew Crooks kon vanaf ruim honderd meter acht schoten lossen voordat hij door de Amerikaanse veiligheidsdiensten werd omgebracht.

Trump dook op de grond en werd even later met bebloed gezicht van het podium gehaald door veiligheidsagenten van de Amerikaanse geheime dienst .

De foto die in bovenstaande post wordt gedeeld, blijkt niet authentiek. Het originele beeld is terug te vinden op de website van het nieuwsagentschap Associated Press. Het werd gemaakt door Evan Vucci, fotograaf voor Associated Press. Het bijschrift luidt: ‘Republikeins presidentskandidaat en voormalig president Donald Trump omringd door agenten van de Amerikaanse geheime dienst bij een campagne-rally op zaterdag 13 juli 2024, in Butler, Pennsylvania.’ 

Op de originele versie van de foto lacht Trump helemaal niet. Ook het persagentschap Reuters maakte foto’s meteen na de aanslag en ook op die beelden is geen lachende Trump te zien, bevestigt Reuters

Conclusie

– Op sociale media doen foto’s de ronde waarop Donald Trump lacht terwijl veiligheidsagenten hem wegleiden na de mislukte aanslag van zaterdag 13 juli in Pennsylvania.

– Het beeld is gemanipuleerd. Op de originele foto, gemaakt door AP-fotograaf Evan Vucci, lacht Trump niet.

– We beoordelen de foto daarom als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 15 juli 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content