Factcheck: dit zijn geen Palestijnse slachtoffers van het recente conflict tussen Israël en Hamas maar kinderen die omkwamen in Syrië in 2013

Karin Eeckhout

Op sociale media gaat een foto viraal van overleden kinderen die, volgens de bijschriften, slachtoffers zouden zijn van de Israëlische luchtaanvallen in Gaza. Dat klopt niet: de foto werd in 2013 in Syrië gemaakt, na een aanval met chemische wapens door het Syrische leger.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 13 oktober deelt een X-gebruiker deze tweet (hier gearchiveerd).

Op de foto zien we overleden kinderen die in witte doeken zijn gewikkeld. De gezichten hebben we onherkenbaar gemaakt. Hetzelfde beeld, met soortgelijke bijschriften, wordt ook gedeeld op andere X-accounts  (hier gearchiveerd), op Instagram (hier en hier gearchiveerd) en op Facebook (hier gearchiveerd). 

‘Kindergenocide in Palestina. 614 Palestijnse kinderen vermoord door het Israëlische leger’, luidt het bijschrift van een post die op 14 oktober op X werd gedeeld. Ook Nederlandstalige socialemediagebruikers deelden het bericht met de claim dat het om Palestijnse kinderen zou gaan, onder meer als reacties op berichten op Facebook en X.

Op 7 oktober begon de Palestijnse extremistische groepering Hamas, onder de naam Operatie al-Aqsa Zondvloed, een verrassingsaanval op Israëlische doelwitten. Vanuit de Gazastrook vuurde de organisatie duizenden raketten af. Hamasstrijders trokken tegelijk ook kibboetsen binnen, waarbij ze massale slachtpartijen aanrichtten. Ze vielen ook binnen op een Israëlisch muziekfestival, Nature Party, in de Negev-woestijn, dicht bij Gaza. Dat lezen we in een artikel van het persagentschap Reuters

Sinds zondag 8 oktober reageert Israël met bombardementen op Gaza. Israël heeft ook een grondoffensief in Gaza voorbereid. Volgens de meest recente cijfers van de Verenigde Naties heeft het conflict ondertussen al aan meer dan 4200 mensenlevens gekost en is een miljoen Palestijnen op de vlucht. Bij de Israëlische luchtaanvallen op Gaza zijn ook kinderen slachtoffer geworden. Volgens Unicef, het Kindernoodfonds van de Verenigde Naties, worden in Gaza elke dag ongeveer 400 kinderen gedood of verwond. 

Zien we op deze foto inderdaad Palestijnse kinderen die door het Israëlische leger werden gedood in Gaza?


Volgens een van de reacties op de tweets alvast niet − het zou om een beeld uit Syrië gaan

Wanneer we de foto opladen in Google Afbeeldingen, vinden we hem onder meer terug op Alamy, een website met stockbeelden, op nieuwssites zoals die van United Press International en de Spaanse openbare omroep RTVE, en op de site van National Geographic. De foto werd op die sites al gepubliceerd in 2013 en is dus ouder dan het recente conflict tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas.

De foto is volgens de informatie die we bij die bronnen terugvinden, gemaakt op 21 augustus 2013 en toont de lichamen van kinderen gewikkeld in lijkwaden in Ghouta, Syrië. Die dag vuurde het leger van de Syrische president Bashar al-Assad raketten met gifgas af op Ghouta, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus, zoals de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op haar website uitlegt. Bij de gifgasaanval kwamen meer dan 1400 Syriërs om het leven. Over die dodelijke actie werd in de pers uitvoerig bericht.  

De foto werd eerder al onderzocht door de factcheckers van onder meer Maldita en AFP. Zij kwamen tot dezelfde conclusie.

Conclusie

Op sociale media gaat een foto viraal van overleden kinderen die, volgens de bijschriften, slachtoffers zouden zijn van de Israëlische luchtaanvallen in Gaza. Dat klopt niet: de foto werd in 2013 in Syrië gemaakt na een gifgasaanval door het Syrische leger op  een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. We beoordelen de bijschriften bij de foto daarom als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 25 oktober 2023.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content