Factcheck: deze video van Michael Moore waarin hij Trump lijkt te steunen werd gemanipuleerd
Op sociale media circuleert een video met de Amerikaanse filmmaker Michael Moore. Daarin lijkt Moore zijn steun uit te spreken voor Donald Trump, de gewezen Amerikaanse president die opnieuw een gooi doet naar het hoogste regeringsambt. Dat is opmerkelijk, vinden sommige socialemediagebruikers, omdat Moore zich tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 en 2020 sterk tegen Trump heeft uitgesproken. Het blijkt om een gemanipuleerde video te gaan. In de originele beelden spreekt Moore zijn steun niet uit voor Trump.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 20 januari posten enkele Nederlandstalige Telegramkanalen een video van de Amerikaanse filmmaker Michael Moore. Daarin lijkt Moore zich uit te spreken voor oud-president Donald Trump, terwijl Moore bekendstaat als een anti-Trumper.
De Republikeinse partij houdt momenteel voorverkiezingen om haar kandidaat voor het presidentschap te nomineren. Donald Trump is daarbij de grote favoriet. Als hij het haalt, neemt hij het op 8 november wellicht op tegen de huidige president, de Democraat Joe Biden.
In de video horen we Moore onder meer het volgende zeggen: ‘Er zijn mensen die gaan stemmen voor Trump, ook al gaan ze niet volledig akkoord met wat hij zegt. Ze zijn geen racist of redneck, het zijn eigenlijk fatsoenlijke mensen (…). Op 8 november zullen jullie de kans krijgen om heel het systeem op te blazen, omdat dat jullie grondwettelijke recht is. Het zal de grootste middelvinger ooit zijn. En het zal zo goed voelen.’
‘Nooit gedacht dat Michael Moore zo spijkers met koppen zou slaan. Absoluut verbaasd over datgene hij te zeggen heeft over Trump en zijn kiezers’, lezen we in het bijschrift.
Ook Nederlandstalige Facebookgebruikers en X-gebruikers delen de video. De video die op sociale media wordt gedeeld, is afkomstig van het TikTok-account Just Wow News Official. Ruim 10.000 mensen bekeken de video.
Klopt het dat Michael Moore zich uitsprak ten gunste van Trump?
We nemen enkele screenshots van de video en laden die op bij Google Afbeeldingen. We zien dat het fragment afkomstig is uit ‘Michael Moore in Trumpland’, een documentaire die in 2016 werd uitgebracht, kort voor de toenmalige presidentsverkiezingen waarin Trump het opnam tegen de Democrate Hillary Clinton.
Op YouTube vinden we ook een fragment van de film, opgeladen door Michael Moore zelf. Tot seconde 35 overlapt de video met de TikTokvideo.
Daarna zien we een stuk van de video dat is weggeknipt in de posts op sociale media. In dat stuk klinkt Moore een pak kritischer.
Hij vervolgt zijn speech met het volgende: ‘Trump zal de grootste “fuck you” ooit zijn. En het zal zo goed voelen. Voor een dag, misschien een week, of een maand (…) Stemmen op Trump zal iets zijn waar jullie spijt van zullen krijgen. Maar ik snap het. Je wilde een boodschap sturen. Je voelde gerechtvaardigde woede. Bericht aangekomen. Slaapwel Amerika, je hebt net de laatste president van de Verenigde Staten verkozen.’
Moore publiceerde het einde van zijn toespraak op 27 oktober 2016 op zijn YouTubekanaal. In het bijschrift schreef Moore: ‘Hier is het echte einde van Mike’s Anti-Trump rant die door Trump-aanhangers geknipt werd.’
In een artikel van de Amerikaanse factcheckorganisatie Snopes lezen we dat de video al eerder in 2016 circuleerde, waarna de organisatie ook een factcheck publiceerde die de video als ‘onwaar’ bestempelde.
Verder lezen we dat Trump de video al tweemaal deelde op zijn sociale media-accounts. In een reactie richtte Moore zich rechtstreeks tot Trump, met de boodschap: ‘Ofwel heb je mijn film niet gezien, of je belazert je volgers. Het fragment dat je verspreidt, is bewerkt.’
Conclusie
– Op sociale media circuleert een video van de Amerikaanse filmmaker Michael Moore. Daarin lijkt Moore zijn steun uit te spreken voor Donald Trump.
– Opmerkelijk, vinden sommige socialemediagebruikers, omdat Moore zich sterk heeft uigesproken tegen Trump in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 en 2020.
– Het blijkt om een bewerkte video te gaan, waarin fragmenten werden weggeknipt. In het originele beeldmateriaal klinkt Moore een pak kritischer voor Trump en zijn kiezers.
– We beoordelen de video dan ook als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 12 februari 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.