Factcheck: deze foto van Joelija Navalnaja in de armen van ‘haar nieuwe vriend’ is gemanipuleerd
Online circuleert een foto van Joelija Navalnaja, de weduwe van de recent overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Op de foto zou te zien zijn hoe Navalnaja haar nieuwe vriend omhelst. Dat klopt niet, de foto werd gemanipuleerd. De originele foto, die in 2013 werd genomen, toont Navalnaja in omhelzing met Navalny.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 21 februari post een Nederlandstalige X-gebruiker een foto van Joelija Navalnaja, de echtgenote van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die op 16 februari op 47-jarige leeftijd om het leven kwam in een Russisch strafkamp.
Op de foto is te zien hoe Navalnaja een bebaarde man met een joint in de hand omhelst. ‘Dit is de vrouw van Navalny. Die rouwt er flink op los. Uiteraard niet te zien bij de NOS en het RTL Nieuws, laat staan aan een talkshowtafel’, lezen we in het bijschrift.
Ook Engelstalige X-gebruikers delen de foto.
Zien we hier inderdaad Joelija Navalnaja met haar nieuwe vriend?
We nemen een screenshot van de foto en laden die op bij Google Afbeeldingen. Zo komen we terecht op de website van de Amerikaanse nieuwssite VOA News. In het artikel vinden we de originele foto terug, die er iets anders uitziet. De foto toont een lachende Aleksej Navalny die zijn echtgenote omhelst. De foto werd genomen op 19 juli 2013 door het Franse nieuwsagentschap AFP in de rechtbank van de Russische stad Kirov.
In een artikel van VOA News lezen we dat Navalny net was vrijgelaten, in afwachting van een hoger beroep. De Russische opposant was een dag eerder veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf op beschuldiging van verduistering. Maar de rechtbank oordeelde dat een gevangenisstraf hem het recht zou ontnemen om deel te nemen aan de Moskouse burgemeestersverkiezingen van september 2013, waarvoor Navalny zich kandidaat had gesteld.
De foto is dus gemanipuleerd, en circuleert ook al sinds 2021 online.
De man op de gemanipuleerde foto is volgens een factcheck van de Duitse factcheckorganisatie Correctiv de Russische miljonair en banneling Jevgeni Tsjitsjvarkin. Ook hij is een tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Tsjitsjvarkin nam een deel van de ziekenhuiskosten van Navalny op zich toen die laatste in 2020 in een Berlijns ziekenhuis was opgenomen na een vergiftiging.
Conclusie
– Online circuleert een foto van Joelija Navalnaja, waarop te zien zou zijn hoe ze haar nieuwe vriend omhelst. Dat klopt niet, het beeld is gemanipuleerd.
– De originele foto, die in 2013 werd genomen, toont Aleksej Navalny met zijn echtgenote die hem omhelst nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten.
– We beoordelen het beeld als gemanipuleerd, en dus onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 21 maart 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.