Factcheck: deze beelden tonen niet de Israëlische ambassadeur in België, maar de burgemeester van Ukkel
Op sociale media circuleert een video van een pro-Palestijns protest. Socialemediagebruikers beweren dat het filmpje in Brussel gemaakt is en dat de ambassadeur van Israël te zien is. De video werd opgenomen in de buurt van de Israëlische ambassade, maar toont de burgemeester van Ukkel, niet de ambassadeur van Israël.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op sociale media circuleert een video met als bijschrift: ‘De Israëlische ambassadeur kwam naar buiten om iets te zeggen.’ In de beschrijving van de video lezen we dat de video in Brussel zou zijn opgenomen.
Op de beelden is een man te zien, vergezeld van Belgische oproerpolitie. Voor hen staan betogers getooid in Palestijnse vlaggen en symbolen. De man en de politie worden uitgejouwd door de betogers en de leuze ‘Wees beschaamd!’ weerklinkt.
‘Hij ziet eruit als Himmler’, schrijft iemand in de reacties op een van de posts. ‘Bravo Brussel!’, schrijft iemand anders in een reactie. Sommige socialemediagebruikers twijfelen dan weer aan het bijschrift. ‘Dit is de burgemeester van die gemeente, niet de ambassadeur van Israël’, schrijft iemand bijvoorbeeld.
De video wordt gedeeld door een aantal accounts op Instagram (hier en hier). Hij circuleert met een soortgelijk bijschrift ook op Facebook en YouTube.
Maar waar en wanneer werden de beelden genomen en tonen ze effectief de ambassadeur van Israël in België?
Wie is te zien op de beelden?
De ambassadeur van Israël in België heet Idit Rosenzweig-Abu. Rosenzweig-Abu vervult die functie sinds 2022. De Israëlische ambassadeur kan onmogelijk de man op de beelden zijn, aangezien ze een vrouw is.
De Israëlische ambassade voor België en Luxemburg ligt aan de Sterrenwachtlaan in Ukkel. We verkennen de buurt rond de ambassade met Google Streetview om te controleren of de beelden daar genomen werden. Op enkele tientallen meter van de Israëlische ambassade herkennen we een huis dat ook op de virale video te zien is.
Ter hoogte van de Joseph Vanderlindenstraat 8 in Ukkel staat namelijk een huis met dezelfde vensterbanken en lamp die we achter de rug van de man op de beelden zien. Ook de huizen die aan de overkant van de Joseph Vanderlindenstraat staan, komen overeen met de huizen in de video.
We gaan op Google op zoek naar informatie over een betoging bij de Israëlische ambassade. We leren dat daar eind mei en begin juni 2024 een aantal betogingen plaatsvonden tegen Israël.
Sinds de aanval van de Palestijnse terreurgroep Hamas op tal van Israëlische doelwitten vorig jaar, voert Israël een bloedig offensief uit. De door Hamas gecontroleerde Gazastrook werd al grotendeels tot puin gebombardeerd. Volgens het Palestijnse ministerie voor Volksgezondheid zouden al meer dan 44.200 Palestijnen gedood zijn, lezen we bij Reuters.
Tijdens een van die betogingen werden de pro-Palestijnse actievoerders met een waterkanon uiteengedreven, lezen we bij VRT NWS.
Op de Brusselse nieuwssite Bruzz vinden we een interview terug over de betogingen met de burgemeester van Ukkel, Boris Dilliès (MR). Hij blijkt de liberale burgemeester die op de beelden te zien is.
Conclusie
– Op sociale media circuleert een video van een pro-Palestijns protest. Socialemediagebruikers beweren dat de video in Brussel genomen is en dat de ambassadeur van Israël te zien is.
– De video werd gemaakt in de buurt van de Israëlische ambassade in de Brusselse gemeente Ukkel, maar toont de burgemeester van Ukkel, niet de ambassadeur van Israël.
– We beoordelen het bijschrift bij de video daarom als onwaar.
Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 29 november 2024.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.