Factcheck: deze afbeelding van The Simpsons over de dood van Donald Trump is gemanipuleerd

Lotte Lambrecht

Online circuleert een afbeelding van een The Simpsons-versie van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die in een doodskist ligt. Volgens socialemediagebruikers zou de tekenfilmserie daarmee de recente moordpoging op Trump hebben voorspeld. De afbeelding is echter gemanipuleerd, stelt Matt Selman, uitvoerend producent van de tekenfilmreeks. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op enkele Nederlandstalige Telegramgroepen circuleert een compilatie van twee screenshots uit de Amerikaanse cartoonreeks The Simpsons. Op de bovenste afbeelding zien we een tekenfilmversie van Trump als president, samen met Homer Simpson, een van de hoofdpersonages in de reeks,  die tegengehouden wordt door een bodyguard. In de onderste afbeelding is Trump in een doodskist te zien. ‘Simpsons falen niet. Ze zullen het opnieuw proberen’, lezen we in het bijschrift. De compilatie circuleert ook op X.

Screenshot Telegram

Er circuleren ook andere versies van de afbeelding waarin de data ‘1946 – 2024’ te zien zijn op de binnenkant van de kist. 1946 is Donald Trumps geboortejaar.

Screenshot X

Tijdens een verkiezingsrally op zaterdag 13 juli in Butler, in de staat Pennsylvania, doorboorde een kogel het rechteroor van Donald Trump. De 20-jarige dader Thomas Matthew Crooks kon vanaf ruim honderd meter acht schoten lossen voordat hij door de Amerikaanse veiligheidsdiensten werd omgebracht.

Trump dook naar de grond en werd even later met bebloed gezicht van het podium gehaald door veiligheidsagenten van de Amerikaanse geheime dienst .

Met ‘The Simpsons falen niet, ze zullen het opnieuw proberen’ verwijst de Telegrampost naar de bewering dat het televisieprogramma elke grote nieuwsgebeurtenis voorspelt. Zo zouden The Simpsons de coronapandemie en de aanslagen van 9/11 in de VS hebben voorspeld. Dat lezen we in een artikel van de Amerikaanse Ohio State University. 

Het toedichten van voorspellende krachten aan televisieprogramma’s wordt ook wel ‘predictive programming’ (‘voorspellend programmeren’) genoemd. Volgens de auteurs van het artikel op de site van de Amerikaanse Ohio State University is predictive programming ‘de theorie dat de regering of andere hooggeplaatsten fictiefilms of boeken gebruiken (…)  om de bevolking geplande toekomstige gebeurtenissen beter te laten aanvaarden.’

Een van de bekendste claims is dat de makers van The Simpsons de eerste presidentskandidatuur van Trump, voor de verkiezingen van 2016 zouden hebben voorspeld. Het Simpsons-fragment dat die stelling moest bewijzen, zou al in 2002 uitgezonden zijn. Maar dat klopt niet. Het fragment werd pas in juli 2015 online geplaatst, als onderdeel van een promotievideo. Toen had Trump zijn kandidatuur al aangekondigd. Dat lezen we bij de Amerikaanse factcheckorganisatie Snopes, die een aantal foutieve claims over The Simpsons oplijstte.

Komt het beeld van Trump in een doodskist uit een aflevering van The Simpsons?

We nemen een screenshot van de afbeelding en voeren met TinEye een omgekeerde zoekopdracht uit. Zo zien we dat de afbeelding minstens sinds 2017 online circuleert.

Screenshot TinEye

De factcheckers van het persagentschap Reuters namen contact op met Matt Selman, uitvoerend producent van The Simpsons. Hij verklaarde per mail dat ‘de afbeelding van Donald Trump in een doodskist nooit in The Simpsons is verschenen’. Selman schrijft dat het om een getrukeerd beeld gaat. ‘Helaas is het maar al te gemakkelijk om namaakvoorspellingen zoals deze te maken om mensen te misleiden’, stelt Selman.

Waar de afbeelding dan wel vandaan komt, kon Knack niet achterhalen.

Conclusie
– Online circuleert een afbeelding van een getekende versie van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump in een doodskist. Het beeld lijkt uit de tekenfilmserie The Simpsons te komen.
– Socialemediagebruikers leiden daaruit af dat de makers van The Simpsons de recente moordaanslag op Trump hebben voorspeld.
– De afbeelding is echter gemanipuleerd, zo blijkt. Dat bevestigt ook Matt Selman, uitvoerend producent van de tekenfilmreeks.
– We beoordelen de bewering daarom als onwaar.

Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 15 juli 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content