Factcheck: dat Katy Perry’s haar na ruimtevlucht niet rechtop stond, bewijst niet dat die ruimtevlucht fake was

Volgens socialemediagebruikers zou de ruimtevlucht van Katy Perry en enkele andere beroemde vrouwen niet echt hebben plaatsgevonden. Een van de argumenten van de non-believers is dat het haar van de popster, anders dan bij astronauten, tijdens de vlucht niet rechtop zou hebben gestaan. Volgens specialisten houdt dat argument geen steek.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Bij deCheckers, een Belgische vzw die de verspreiding van nepnieuws wil tegengaan en waarvan Knack een partner is, liep onlangs via Instagram een vraag binnen over de recente ruimtevlucht van zangeres Katy Perry en enkele andere beroemde vrouwen met Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-baas en miljardair Jeff Bezos.
Het was al de elfde keer dat Blue Origin een bemande capsule de ruimte inschoot onder de vlag van hun New Shepard-programma voor ruimtetoerisme. Met een boosterraket wordt daarbij een capsule tot net boven de Kármánlijn gebracht, zo’n 100 kilometer boven het aardoppervlak. Die lijn wordt beschouwd als de grens tussen de atmosfeer en de ruimte. Na enkele minuten gewichtloosheid landt de capsule weer op aarde, afgeremd door parachutes.
De persoon die de vraag stelde aan deCheckers, stuurde een Threads-post mee. Daarin vraagt de auteur zich af waarom het haar van NASA-astronaute Sunita Williams omhoog zweeft, terwijl dat van Katy Perry precies het tegendeel doet. De auteur suggereert dat de vlucht met de beroemde vrouwen een hoax is. Dat doen overigens vele anderen ook op sociale media zoals Facebook en X.
Uit de reacties blijkt dat heel wat socialemediagebruikers geloven dat de vlucht van Perry fake is.
De Amerikaanse astronauten Sunita ‘Suni’ Williams en Barry ‘Butch’ Wilmore waren in juni 2024 vertrokken op een ruimtemissie naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Die reis had acht dagen moeten duren, maar problemen met de Starliner-capsule gooiden roet in het eten, waardoor de astronauten uiteindelijk pas na 9,5 maanden terug op aarde zijn geland.
Na die reis werd Suni Williams een van de meest herkenbare Amerikaanse astronauten.Williams’ verticale kapsel trok zelfs de aandacht van president Donald Trump, die haar de ‘vrouw met het wilde haar’ noemde.
Heel wat gebruikers van sociale media merkten op dat het haar van de uitsluitend vrouwelijke bemanning van de recente Blue Origin-missie NS-31 niet op dezelfde manier reageerde tijdens hun paar minuten vrije val eerder deze week.
Haarlak
‘Het klopt dat je haar in de ruimte niet omlaag wordt getrokken, zoals op aarde wel het geval is door de zwaartekracht’, zegt Floris Wuyts, professor in de medische fysica en hoofd van het Lab for Equilibrium Investigations and Aerospace (LEIA) aan de Universiteit Antwerpen. ‘Maar daarom hoeft het haar nog niet omhoog te staan of alle kanten uit te gaan zoals dat van Suni Williams. Als ik de beelden van de vlucht bekijk, dan zie ik het haar toch voldoende zweven bij de dames.’
Ter vergelijking stuurt Wuyts een foto mee die werd gemaakt in een situatie zonder zwaartekracht, tijdens een paraboolvlucht in Bordeaux van het European Space Agency (ESA) in 2005 waaraan hij zelf deelnam – Wuyts staat rechts op de foto.
Tijdens een paraboolvlucht beschrijft een vliegtuig een steile klim omhoog, gevolgd door een duikvlucht. In de 20 seconden dat het vliegtuig over het topje van de parabool gaat, wordt er gewichtloosheid ervaren.
De manier waarop het lange haar van Wuyts’ vrouwelijke collega beweegt tijdens die 20 seconden, is niet erg verschillend van wat we zien op de foto’s van de vlucht van Perry en haar reisgenoten.
1/4
2/4
3/4
4/4
1/4
2/4
3/4
4/4
Op de beelden van de vlucht, die bijvoorbeeld te zien zijn op het Instagramaccount van Blue Origin, is het effect van de afwezigheid van zwaartekracht op de kapsels van de beroemde vrouwen dus wel waar te nemen, zij het dan op minder spectaculaire wijze dan bij astronaute Suni Williams.
Volgens sommige socialemediagebruikers zou het meespelen dat Sunni Williams meer dan negen maanden in de ruimte verbleef, terwijl de vlucht waaraan Katy Perry deelnam slechts iets meer dan 10 minuten duurde. Williams’ haar zou dus ‘meer tijd’ hebben gehad om te gaan zweven. Dat speelt volgens Wuyts geen enkele rol.
https://www.knack.be/nieuws/wereld/katy-perry-ging-naar-de-ruimte-maar-niet-iedereen-gelooft-dat/
Styling
Kunnen, zoals sommigen menen, de verschillen in impact op het kapsel worden verklaard door het feit dat Katy Perry en de andere bemanningsleden hun haar uitgebreid lieten stylen voordat ze vertrokken, terwijl Suni Williams maandenlang in het ISS zat zonder toegang tot een douche? Wuyts schat de impact van die styling zeer laag in. ‘Om daarvan enig effect te zien, zou je al met bijzonder sterke haarlak moeten werken, en kapsels moeten creëren zoals de hanekammen van de punkers in de jaren 1980.’ (lacht)
Katy Perry was in het verleden nog al eens het mikpunt van complottheorieën, zoals blijkt uit een eerdere factcheck van Knack.
Conclusie
– Volgens socialemediaberichten zou de ruimtevlucht van Katy Perry en enkele andere beroemde vrouwen niet echt hebben plaatsgevonden.
– Een van de argumenten van de non-believers is dat het haar van de popster, anders dan bij astronauten, tijdens de vlucht niet rechtop zou hebben gestaan.
– Volgens de specialist die wij raadpleegden, houdt dat argument geen steek. Het klopt dat je haar door de afwezigheid van zwaartekracht in de ruimte niet omlaag wordt getrokken, maar daarom hoeft het haar nog niet alle kanten uit te gaan zoals dat van Suni Williams. Op beelden van de vlucht is het effect van de afwezigheid van zwaartekracht op de kapsels van de vrouwen duidelijk te zien.
– We beoordelen de claim dat Perry’s kapsel bewijst dat de vlucht niet heeft plaatsgevonden als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende mensen:
– Telefoongesprek en mailverkeer met Floris Wuyts op 23 en 24 april 2025
Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 24 april 2025.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.